Annons

Planerna för Stadsparken drar ut på tiden: "Det här har gått i stå"

Det är över tre år sedan stora planer för Stadsparken presenterades.
Borås • Publicerad 17 november 2009
För drygt ett år sedan presenterade stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne ett radikalt förslag till en förändring av Stadsparken. Det stötte på starkt motstånd, bland annat från Jönes företrädare Åke Johansson. foto lennart magnusson/arkiv
För drygt ett år sedan presenterade stadsträdgårdsmästare StenAnders Jöne ett radikalt förslag till en förändring av Stadsparken. Det stötte på starkt motstånd, bland annat från Jönes företrädare Åke Johansson. foto lennart magnusson/arkivFoto: Lars-Åke Green
Fritidschefen Hans Forsman.
Fritidschefen Hans Forsman.Foto: Lars-Åke Green
För ett år sedan presenterade StenAnders Jöne ett radikalt förslag för förnyelse av Stadsparken. Sedan dess har inget hänt.
För ett år sedan presenterade StenAnders Jöne ett radikalt förslag för förnyelse av Stadsparken. Sedan dess har inget hänt.Foto: Lars-Åke Green

Glashus, isbana och beachvolleyplan var några idéer. Än har inget hänt och det har fått fritidschefen Hans Forsman att reagera.

– Det har gått i stå. Någon måste ta tag i det här.

Annons

Turerna kring Stadsparkens utveckling har varit många genom åren. Wingårdhs glashus, som vann en arkitekttävling utfärdad av Borås stad, fick debattens vågor att svalla höga för drygt tre år sedan. Glashuset är fortfarande aktuellt.

För drygt ett år sedan stack nuvarande stadsträdgårdsmästare, StenAnders Jöne, ut hakan och presenterade ett genomgripande förslag till förändringar för Stadsparken. Förslaget fick hans företrädare, Åke Johansson, att gå i taket.

Trots alla förslag och idéer har inget hänt.

Tidigare i år bildades en grupp som ska dra upp riktlinjerna för hur Stadsparken ska utvecklas. Hans Forsman, chef för fritidskontoret, är initiativtagare till att gruppen bildades.

– Jag är nog inte den ende som vill få lite fart på det här. Det är lätt att tiden bara går, säger han.

Forsmans intresse i att få fart på utvecklingen av Stadsparken beror till stor del på att han och hans förvaltning vill komma till skott när det gäller en utbyggnad av Stadsparksbadet. Utbyggnaden av badet kräver i sin tur att man vet i vilken riktning parken ska utvecklas.

Morgan Hjalmarsson (FP), ansvarigt kommunalråd, tycker med facit i hand att det varit bra att processen har tagit lång tid.

– Stadsparken är en känslig fråga den är boråsarnas finrum. Det gäller att göra en grundlig genomgång som alla är med på. Vi får inte gå på några minor den här gången, säger han.

Hjalmarsson hoppas att Stadsparksgruppen ska ha ett förslag som kan gå på remiss framme någon gång under våren 2010.

Den nybildade Stadsparksgruppen har träffats några gånger och än så länge finns inga konkreta idéer på hur parken ska utvecklas eller förändras.

Annons

– Vi vill se på möjligheterna och på vad som går att göra i parken, säger StenAnders Jöne.

På det senaste mötet fanns landskapsarkitekten, Thorbjörn Andersson, med. Han har i nuläget fått förutsättningarna och fria händer att från ett utifrånperspektiv titta på olika lösningar.

– Jag träffade Thorbjörn Andersson på en parkkongress och frågade om han ville vara med på ett av våra möten, säger StenAnders Jöne.

I gruppen som bildats och ska ta fram idéer för Stadsparken sitter bland annat Hans Forsman, StenAnders Jöne, stadsträdgårdsmästare, Gunnar Isackson, gatu-chef, Hasse Persson, chef för konstmuseet och Helena Alcenius, vd för Mitt i Borås.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons