Annons

Planer på skyskrapa i Borås - så här skulle det kunna se ut

Förslaget är i sin linda och har ännu inte presenterats för de ledande politikerna i kommunen. Men i går avslöjades planerna på ett höghus med studentlägenheter vid Allégatans slut intill Pinocchio.
VAD TYCKER DU OM IDÉN? Använd kommentarsfunktionen för att säga din mening.
Borås • Publicerad 21 november 2009

Det är arkitekten Alessandro Ripellino på Rosenbergs arkitekter i Stockholm som har tagit fram ett förslag för AB Bostäder. I går presenterade han idén vid ett seminarium som byggnadsnämnden arrangerade för politiker, tjänstemän och andra intresserade.

I december skall skisserna presenteras för de ledande kommunpolitikerna och sedan vidtar diskussionerna om det går att utveckla idén.

Annons

Det var när kommunstyrelsen gav AB Bostäder i uppdrag att bygga studentlägenheter som man började fundera kring en studentskrapa intill Pinocchio. Diskussionerna har sedan fortsatt med Alessandro Ripellino som nu skissat på en lösning.

Det handlar om 175 lägenheter i ett 30 våningar högt hus. Höjden på huset blir mellan 85 och 90 meter. Det höga huset byggs ihop med en nedre del där man kan ha restauranger, bar, utställningslokaler och konferensmöjligheter.

– Jag har illustrerat en vision, säger Alessandro Ripellino. Det här är väldigt tidigt och det jag visar är inte helt rätt.

Han ser höghuset som ett landmärke för staden, som markerar en viktig punkt i stadsnätet.

– Det är viktigt att Pinocchio får vara i fred och ha sin skulpturpark. Huset placeras strategiskt i ett nordligt läge så det skuggar så lite som möjligt. De breda sidorna riktas ut mot staden.

En idé är att man i den nedre delen av fasaden gjuter in tegel i betongelementen så det påminner om ett tygmönster.

– Detta som kontrast till det glasade, säger Alessandro Ripellino. Det blir en skön karaktär, nästan krackelering åt fasaden.

Sven Liljegren, vd för AB Bostäder, ser huset som ett landmärke som binder ihop Allégatan och Österlånggatan.

Om huset kommer att byggas menar han att det är osäkert om det blir studentlägenheter i hela huset, man kan också tänka sig vanliga lägenheter.

– Dessutom skall huset vara rimligt att producera.

Annons

Även stadsarkitekt Tomas Rossing tror på en mix av studentlägenheter, hyresrätter, bostadsrätter och andra lokaler om huset blir verklighet..

– Det blir dyrt att bygga, 30 000 till 35 000 kronor per kvadratmeter, men skulle säkert ha stort värde för Borås. Vi skulle få ett landmärke av hög klass.

– Det är en väldig utmaning, men jag tror det blir verklighet.

Detta har hänt

Företaget har uppmärksammats för Postens Tomteboda-terminal och Rica Talk Hotel vid Stockholmsmässan i Älvsjö.

Aktuellt är Familjebostäders byggnation av ett 24 våningar och 76 meter högt hus för hyresrätter på Kungsholmen i Stockholm.

2005: I september lanseras idén om ett höghus i kvarteret Vitsippan vid Allégatans slut. Politikerna är positiva och den första modellen visas på Vision-Boråsdagen.

2006: Skanska erbjuds att komma med ett förslag på höghuset. I gengäld får företaget släppa till mark på Pantängen. Ärendet vållar politisk debatt och flera politiker vill hellre ha en arkitekttävling. Socialdemokraten Leif Olsson överklagar beslutet.

2007. Ett planprogram presenteras för kvarteret Vitsippan. Förslaget är att det skall byggas ett hus med 25 våningar med kontor, handel och bostäder. Skanska är inte längre intresserade och väljer att i stället satsa på Hestra.

2008: Planprogrammet antas och nu talas det också om hotellverksamhet i höghuset. Politikerna vill inte binda upp sig för hur högt huset skall vara och det talas om byggtävling.

I maj 2008 begär norska bolaget Asoelin Ramm Fastigheter AB option på tomten och lämnar ett förslag på ett hotell, ritat av Gert Wingårdh,med 27 våningar och konstgalleri.

2009: Aspelin Ramm backar ur och AB Bostäder kommer med ett förslag om ett högt bostadshus ritat av Alessandro Ripellino.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons