Personal kritisk till utlandsresorna: ”De gamla får inget ut av detta”

Kritiken mot Brämhults äldreomsorgs utlandsresor växer.
Borås • Publicerad 27 oktober 2010
Väggarna är fyllda av foton från alla resor som personalen på äldreboendet Distansgatan 7 har gjort de senaste sex åren. Enhetschef Mats Stjernqvist försvarar resorna. - Vi reser för bara en procent av vår budget.
Väggarna är fyllda av foton från alla resor som personalen på äldreboendet Distansgatan 7 har gjort de senaste sex åren. Enhetschef Mats Stjernqvist försvarar resorna. - Vi reser för bara en procent av vår budget.Foto: Anders Robertsson
Distansgatan 7.
Distansgatan 7.Foto: Anders Robertsson

Den fackliga representanten reste på arbetstid, men de anställda fick ta ledigt.

Och det finns personal som längtar efter utbildning istället för resorna.

– För oss är det omöjligt att få åka på en utvecklingsdag i Sverige, där innehållet styr, säger en anställd som är mycket kritisk till resorna som arbetskamraterna i kommundelen gjort till Europas alla hörn.

– Om detta hade varit studieresor skulle vi väl ha gjort dem på arbetstid? Det är ofattbart att det här får förekomma. Och det är väl ingen demokratisk personalpolitik att det skiljer så mellan villkoren för cheferna och omvårdnadspersonalen.

Hon tycker det verkar som om många aldrig tänker efter vad som är rätt och fel.

– De gamla får inte ut någonting av detta. Det är inte klokt att skattepengar används så här.

Hennes besvikelse blir knappast mindre av att den facklige representanten som ska värna de anställdas rättigheter själv åkte på Romresan på betald tid, medan de anställda tvingades ta ut ledigt två av de tre dagarna. Han tog dock inte ut traktamente, som cheferna gjorde. Själv vill han inte kommentera resan utan hänvisar till Kommunals ordförande Lena Eksberg. Men hon har aldrig fått frågan om resan var lämplig.

– Hade jag fått se programmet innan hade jag sagt nej utifrån våra diskussioner om etik.

Hon känner inte heller till att omvårdnadspersonalen tvingats ta ledigt om de ville följa med på studieresorna.

– Jag kan tycka att de ska ha samma villkor som alla andra.

Hon kan inte svara på om det i efterhand är möjligt att kräva betalt för resorna de anställda gjort med sina arbetsplatser.

Kommunens förhandlingschef Annika Dahlén säger:

– Jag tycker självklart att man ska hålla sig till det regelsystem vi har.

Enhetschefen Maija Jäppinen på Kapplandsgatan 8 tycker det är märkligt att allt resande i kommundelen inte ifrågasatts tidigare.

– Jag har personligen varit väldigt tveksam till resorna, så här har vi varit tröga i starten. Det känns inte riktigt rätt inne i mig, även om jag ser fördelar med resorna.

Visst ser hon att personalen är mer sammansvetsad nu.

– Men hade de gamla fått mer ut av om jag hade fått ta in extra personal istället för våra resor? Det är svårt att räkna på i kronor och ören.

I andra kommundelar ställer personalen frågor om varför inte de får resa som de anställda i Brämhult.

– Vi har inte de pengarna, säger den ansvariga Helen Magnusson i Dalsjöfors.

På Distansgatan 7 menar personalen att det är den svenska avundsjukan som slagit till. De tycker att kostnaderna för resor är väl använda skattepengar och att de gamla får stor glädje av en nöjd personal som bjuder till extra.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.