Per Holknekt till BT om ryktena vid skilsmässan: "Det är smärtsamt"

– De som lyckas bäst är halvpuckon. Och han menar sig själv. Han kan nämligen ingenting. Säger han. Per Holknekt är på Boråsbesök.
Borås • Publicerad 23 oktober 2012
Foto: Alex Ljungdahl

Han är grundaren av klädmärket Odd Molly. Bland annat. Med honom skulle man kunna tala om modebranschen. Men också om hans tid som skateboardproffs, som flipperkung,som Big Brother-deltagare. Lägg till skilsmässan med Lena Ph, missbruk, hemlöshet?

Bland annat.

Mycket kan sägas om Per Holknekt. Ibland har det gått riktigt, riktigt bra. Ibland har livet fallit handlöst. Men han gör saker. "Han håller på".

Och han brottas. Han är på dag 131 som nykter. Han är på väg upp igen. År 2000 förlorade han allt, blev hemlös, missbrukade. Men livet tog en ny vändning – igen. Det har varit några sådana vändningar i hans liv genom åren.

– Jag har en masterplan. Jag väntar bara på att möta rätt människor och rätt problem så är jag där. Jag skulle till och med rekommendera att ta rygg på mig just nu. Nu går jag från en destruktiv energi till en konstruktiv. Jag kommer att gå från överlevnad till levnad – och då blir jag farlig.

Han har just hållit ett frustande, osande och intensivt föredrag på Pulsens feminina föreläsningar. Kvinnor kommer fram, tackar. Han huttrar lite, röker några bloss.

Han har hunnit med mycket i sitt liv. Gett sig in i en massa projekt.

Är du modig eller dumdristig?

– Vet du vad. Jag är inte dumdristig. Jag har startat 23 bolag hittills, 81 procent av dem har gått bra.

Han är inlevelsefull på scenen. Han svär så att det osar. Han pratar fort, kommer in på sidospår, men hittar hela tiden tillbaka till en kärna. Samma sak med livet, tycks det.

Det känns en smula maniskt?

– Den som betraktar mig kan tycka att det är så, men för mig känns det naturligt. Om du vill beskriva det så är det helt okej för mig. Men det handlar om en livsnyfikenhet, jag vill inte dö oerfaren. Jag passar på. Jag är här och nu. Jag tycker inte att det är maniskt.

Hela tiden har han kommit in lite snett från sidan. Eller som hans mamma sade: "Det är för att du inte passar in som du behövs".

Punkigt. Man måste inte vara bra för att det ska bli bra. Jobba utanför ramarna – utanför standarden.

– Jag är modebranschen Jan Boklöv.

Båda hoppar hur de vill. Inte som andra vill att de ska hoppa.

Det finns en punkare i dig?

– Ja. Varför ska man ha slips? Punkaren i mig är den som är trotsig och säger det. Punken behöver inte vara av destruktiv karaktär.

Han och Lena PH:s skilsmässa valsade runt i media i somras. Det var otrohet, rubriker, rykten, skriverier.

Vad gjorde den exponeringen med dig?

– Jag blev ledsen. Jag var bakbunden och maktlös inför det. Det är smärtsamt och plågsamt, framför allt för andra än mig själv.

Han skyndar in. Ska inviga modevisningen som tar vid efter hans föreläsning.

Kanske borde man ta rygg på honom?

Per Holknekt om...

... att vara pappa: Jag är bra. Jag är närvarande. Jagar henne, men hon vet att jag finns där hela tiden.

... om Borås: Jag gillar Borås och har rekryterat många som fått sin skolning här.

... om golf: Det tar för mycket tid. Det är dumheter, ett otyg.

... favoritplagget: Stickade tröjor och vita jeans.

... de två livsprinciperna: Man får göra fel. Den andra är: Man får ändra sig.

***

Per Holknekt

Född: 1960 i Falun

Familj: Dottern Julia, snart 18 år

Karriär i korthet: Skateboardproffs, startade tidningen Transworld Skateboarding. Utbildad marknadsekonom. Startade klädmärket Svea och Odd Molly. Deltog i dokusåpan Big Brother. Bland annat.

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.