Påvens egen predikant i Borås

Fader Cantalamessa har ett stort inflytande i den katolska kyrkan.
Borås • Publicerad 26 juli 2008
Fader Cantalamessa talade i Boråshallen.
Fader Cantalamessa talade i Boråshallen.Foto: Bengt Lagerstedt

Ackompanjerad av mäktig lovsång och böljande flaggor talade påvens predikant fader Cantalamessa i Boråshallen igår.

Målet var att uppleva den helige ande, men mest handlade det om synd.

Oas-rörelsens stora sommarmöte i Borås gick i går in på sin fjärde dag. Under förmiddagen i Boråshallen varvades tal med bön och lovsång.

Fader Cantalamessa hälsades varmt välkommen som en person med stort inflytande i den katolska kyrkan.

– Ni har kommit hit idag för att uppleva den heliga ande, sa den gråhårige mannen med hes stämma.

I fokus stod omvändelse. Raniero Cantalamessas föredrag var på många sätt en en intellektuell brottning, en djupdykning i synd. Stillsamt och värdigt, men inte helt utan humor.

– Denna resa tog 40 år för Israels folk. Vi ska göra den på 40 minuter.

Vid ett tillfälle hade han sett den svenska filmen Så som i himmelen. Han tyckte att det på många sätt var en bra film.

– Men budskapet i filmen är förskräckligt. Prästens hustru skriker att det inte finns någon synd.

Cantalamessa delade istället upp vägen mot att ta emot Gud i sitt hjärta i fyra stationer. De var att känna igen synden, att vända om från synden, att bryta med synden, att bli av med synden.

Han talade om svårigheten att ta detta beslut. Ett exempel Cantalamessa använde var mannen som ville bryta sin sexuella relation och leva i kyskhet.

– Han bad: Gud hjälp mig att bryta med denna synd, men inte just i dag?

På plats i Borås var den norska kristna tevekanalen Visjon Norge. De sänder vid flera tillfällen från mötet i Borås. Via satellit nås 38 länder i Europa och USA.

Fader Cantalamessa beskrivs som en av de ledande förgrundsfigurerna inom den karismatiska rörelsen, men någon kändis i vid mening är han knappast.

– Jag vet inte vem han är. Jag har aldrig hört talas om honom, sa Hakon Sengsvoll, kameraman och en av cheferna för Visjon Norge, under morgonens förberedelser.

Efter föredraget och stunden med förbön strömmade människor sakta ut ur Boråshallen. Maria Oppeneer från Uppsala såg saligt nöjd ut. Till vardags är hon med i pingstkyrkan.

– Det var så härligt. Speciellt när fader Cantalamessa pratade om att Gud söker en viloplats i människors hjärtan. Jag vill ge honom en plats i mitt hjärta.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.