Patienterna tar sitt eget blodtryck

Vårdcentralen i Viskafors öppnar hälsorum. Här kan patienterna själva ta sitt blodtryck och också få det infört i journalen.
Borås • Publicerad 28 september 2012
Sjuksköterskan Ann-Sofie Larsson visar Wo Lam Wong hur han själv kan använda blodtrycksmaskinen i det nya hälsorummet på Viskafors vårdcentral.
Sjuksköterskan Ann-Sofie Larsson visar Wo Lam Wong hur han själv kan använda blodtrycksmaskinen i det nya hälsorummet på Viskafors vårdcentral.Foto: Lisa Brunzell

Under gårdagens invigning fanns det extra hjälp att få och fler tester än annars var möjliga att göra. Men planen är att patienterna själva ska kunna följa sitt blodtryck. Det innebär fördelar dels för dem som jobbar och kanske har svårt för att få en tid som passar på vårdcentralen, dels för att personalen istället för att ta blodtryck kan ägna sig åt patienter som behöver mer tid än de kan få idag.

– På en dag kan jag ha åtta patienter som bara kommer för att ta blodtrycket, säger sjuksköterskan Ann-Sofie Larsson.

Nu kan man själv mäta blodtrycket, skriva upp det på en lapp och lägga i en låda så blir det infört i journalen.

I hälsorummet finns också möjlighet att mäta bukomfång, väga sig och få hälsotips.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.