Annons

Palmerna framme på Sandwalls plats

Så är dom på plats, tio stycken "Väderkvarnspalmer", en robust art som kan bli upp till tio meter hög.
Borås • Publicerad 9 maj 2008
Kenneth Kallin, Borås Stads Servicekontor, riktar in "Väderkvarnspalmen" under överinseende av Stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne.
Kenneth Kallin, Borås Stads Servicekontor, riktar in "Väderkvarnspalmen" under överinseende av Stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne.Foto: PeGe Johansson

– Vi har i år tio palmer, förra året hade vi fem, de palmer som vi i dag sätter ut på Sandvalls plats kommer från södra Tyskland. Dom är tåliga och klarar några frostnätter. Jag tror inte att vi får ta in dom för vinterförvaring innan november månad, säger StenAnders Jöne, stadsträdgårdsmästare.

Det blev spontana positiva kommentarer från sol lapande boråsare på Sandvalls plats då Borås Stad satte ut tio palmer. Palmerna är planterade i äkta vinfat från Frankrike. En del av palmerna blommade i toppen och några bar frukt.

Annons

– Vi fick in många positiva reaktioner vid premiäråret, förra året, därför har vi fördubblat antalet palmer i år. Mellan sju och tiotusen kronor styck är priset. I Stadsparken kommer vi också att plantera några mindre palmarter samt andra exotiska växter, säger StenAnders Jöne.

Med en temperatur på över 20 grader och en strålande sol känns Borås denna fredagsförmiddag med tio palmer som en Medelhavsstad och boråsarna verkar trivas, alla serveringar fylls med mycket folk och Sandvalls plats alla uteserveringar kommer att bli fullsatta på lunchen.

Väderkvarnspalm (Trachycarpus fortunei).

En palmart från bergstrakter i Asien. Det är en härdig och robust palm som i sitt ursprungsområde kan bli över tio meter hög. Bladen är solfjädersformade och stammen är brun och hårig, något som hjälper den överleva vintrarna i sina hemtrakter.

Väderkvarnspalmens goda köldhärdighet har gjort den populär utanför de områden som andra palmer kan växa i. Den har blivit mycket vanlig i områden av Europa med milda vintrar där den planteras som park- och gatuträd. I bland annat södra Schweiz har den spridit sig ut i det vilda och förvildade exemplar växer nu i vissa dalgångar.

Även i Skandinavien har denna palm blivit allt vanligare och kan beskådas bland annat i Botanisk Have i Köpenhamn och i Skanör/Falsterbo där kommunen sedan 1998 har två exemplar på friland.

Källa: Wikipedia

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons