Annons

P-pilleroro ändrar inte svensk syn

I Frankrike stormar det kring p-piller, men Läkemedelsverket i Sverige ser ingen anledning till oro. Trots det har p-pilleranvändningen minskat i Sverige de senaste tio åren.
Borås • Publicerad 20 januari 2013
Brittmarie Berg
Brittmarie BergFoto: Bengt Lagerstedt
Foto: 

Ett 30-tal kvinnor i Frankrike har stämt läkemedelsbolag efter att ha fått blodproppar av p-piller. I spåren av detta har det franska läkemedelsverket uppmanat EU att begränsa användningen av p-piller av den tredje generationen.

I Sverige är rekommendationen sedan tidigare att i första hand använda en annan typ av p-piller. Den tredje generationens piller finns som ett alternativ, och står för en sjättedel av alla hormonpreventivmedel.

Annons

- Vi ser ingen anledning att ändra rekommendationerna, säger Viveca Odlind, professor på Läkemedelsverket.

Enligt siffror från Apotekens Service AB har p-pilleranvändningen minskat de senaste tio åren – från 243 dagsdoser per tusen kvinnor år 2002, till 216 dagsdoser 2012.

?Spontant tror jag att p-ring och hormonspiral, som har kommit till under den här tioårsperioden, nog står för en del av minskningen, säger Brittmarie Berg, chef för barnmorskemottagningen i Borås.

I övrigt känner hon inte av någon oro kring p-piller bland sina patienter:

- Jag tycker det finns en väldig acceptans för p-piller. Det finns alltid de som säger att de inte gillar att äta hormoner, men jag tycker de är ungefär lika många som de alltid har varit, säger hon.

Det var skillnad för tio - femton år sedan, när de första larmen om ökad blodproppsrisk kom.

- Då var det mycket mer oro och fler frågor. Nu tycker jag att kvinnorna är betydligt mer välinformerade, redan när de kommer till oss, säger Brittmarie Berg.

Inte heller Anna Carin Lilja, barnmorska på ungdomsmottagningen i Borås, märker någon särskild oro kring p-piller. Hon ser inte heller någon anledning till oro, så länge man är vaksam på riskfaktorer som blodpropp i släkten och övervikt.

Att inte använda preventivmedel, och därmed riskera en graviditet, innebär också risker, påpekar hon:

- Det är farligare att vara gravid och kanske genomgå en abort än att äta p-piller, om man ser till risken för blodpropp, säger Anna Carin Lilja.

Annons

- Dessutom kan man tänka på att utan p-piller hinner dagens kvinnor ha många fler menscykler och ägglossningar, än någonsin tidigare. Det innebär också risker, för äggstockscancer till exempel Förr födde kvinnor många barn och ammade under lång tid, och när det gäller hormoner är det ungefär samma sak som att äta p-piller, säger hon.

P-piller

P-piller är ett hormonpreventivmedel. Vanligtvis tas ett piller om dagen i tre veckor, därefter uppehåll en vecka.

Kombinerade p-piller innehåller två sorters hormon: gulkroppshormon och det kvinnliga könshormonet östrogen.

Det finns en rad olika p-piller med olika typer av gulkroppshormon. Det är också olika hur hormonnivåerna fördelas över månaden.

Kombinerade p-piller med gulkroppshormonen destrogestrel och drospirenon (tredje generationens p-piller) ger något högre risk för blodpropp än gulkroppshormonet levonorgestrel (andra generationen). I Sverige rekommenderas levonorgestrel i första hand till unga kvinnor.

Så kallade minipiller innehåller bara gulkroppshormoner av olika slag, inte östrogen.

Akut-p-piller, eller ”dagen efter-piller”, innehåller en större dos gulkroppshormon, oftast levonestregel. De avbryter inte en påbörjad graviditet.

Källa: Läkemedelsverket, 1177.se.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons