Antalet utskrivna akut-p-piller i Borås ökade med 20 procent mellan 2006 och 2007 och allt tyder på att ökningen fortsätter även i år.
Borås • Publicerad 17 juli 2008
Under 2007 lämnade mottagningen ut 325 piller till 272 patienter. Inför 2008 års statistik tror Ingrid Klämberg, barnmorska och verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Borås, på fortsatt ökning när det gäller akut p-piller.
Under 2007 lämnade mottagningen ut 325 piller till 272 patienter. Inför 2008 års statistik tror Ingrid Klämberg, barnmorska och verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Borås, på fortsatt ökning när det gäller akut p-piller.Foto: Lisa Hjertén/arkiv

Klamydian har dessutom ökat så mycket att barnmorskor blir mörkrädda när de ser siffrorna.

På ungdomsmottagningen får tjejer upp till 20 år hämta ut akut-p-piller gratis.

Enligt den senaste statistiken kan man se att flera tjejer hämtat ut piller mer än en gång per år.

Under 2007 lämnade mottagningen ut 325 piller till 272 patienter. Året innan hämtade 234 tjejer ut akut-p-piller 269 gånger.

Från fredag till måndag

För några år sedan skrevs många akut-p-piller ut efter sommartorsdagarna, det vill säga på fredagar, men så är det inte längre. Numera är det vanligast på måndagar.

– Man kan inte hämta ett piller åt någon annan. Den som ska ha tabletten måste svälja den här inne hos mig, säger Ingrid Klämberg, barnmorska och verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Borås.

Inför 2008 års statistik tror hon på fortsatt ökning när det gäller akut-p-piller.

– Det utnyttjas absolut. Flera gånger har jag hört ungdomar säga ”vi visste ju att det fanns akut-p-piller så vi använde ingen kondom”, säger Ingrid Klämberg.

Även den receptfria försäljningen på apoteken i Borås har ökat, men inte något anmärkningsvärt, enligt personalen på Apoteket Kronan.

– Till killarna brukar jag säga att de har inte en andra chans som i melodifestivalen vad det gäller oskyddade samlag. När man har alkohol i kroppen följs hjärna och hjärta inte åt.

Klamydia ökar lavinartat

Antalet fall av klamydia ökar ständigt.

Bara under det här årets sex första månader har antalet fall ökat med 30 procent och då ska man veta att antalet positiva odlingar redan ökade med 30 procent under 2007.

– 2006 såg vi tecken på att klamydian var på väg att plana ut, men så blev det inte. Om den här utvecklingen fortsätter är det riktigt illa, det är så man blir mörkrädd. Man måste få till en attitydförändring hos ungdomarna, få dem att minska antalet sexpartners, inte ha oskyddat samlag och att debutåldern höjs vid första sexuella kontakten, säger Ingrid Klämberg.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.