Överklagar dom för mordförsök på son

En mamma i Borås som dömdes till fyra års fängelse för att ha försökt döda sin handikappade son med extremt höga doser av mediciner överklagar nu domen för dråpförsök.
Borås • Publicerad 7 oktober 2014
Enligt en läkares polisanmälan hade sonen bland annat fått i sig 44 tabletter Mirtazapin och 65 tabletter Atarax samt höga doser av andra läkemedel då han fördes till akuten.
Enligt en läkares polisanmälan hade sonen bland annat fått i sig 44 tabletter Mirtazapin och 65 tabletter Atarax samt höga doser av andra läkemedel då han fördes till akuten.Foto: Lennart Magnusson

Tingsrätten har värderat bevisen fel och inte beaktat att det kan finns andra förklaringar till att han fick i sig medicinerna, skriver mammans advokat Peter Zeijersborger till hovrätten.

En av de förklaringarna är, enligt honom, att sonen själv hade förmåga att öppna burkar och medicinkartor.

I första hand vill Peter Zeijersborger att mamman frikänns för brott mot sonen. Men om även hovrätten skulle fälla henne anser han att rubriceringen bör ändras från dråpförsök till misshandel.

Och om domstolen skulle stå fast vid dråpförsök vill mamman ha lindrigare straff.

BT har tidigare berättat om fallet, som beskrivits som i det närmaste unikt.

Den vuxne sonen behövde omvårdnad dygnet runt och mamman var en av hans personliga assistenter.

En dag förra året ringde hon efter ambulans för att han blivit mycket dålig.

På sjukhuset räddades hans liv. Tungan höll helt på att täppa till luftvägarna, han blev medvetslös och magpumpades.

Mamman ska enligt vårdpersonal ha sagt att hon gett honom en massa medicin mot smärtor. Totalt 170 tabletter av starka läkemedel, bland dem ett narkotikaklassat. En läkare polisanmälde henne.

Peter Zeijersborger har inte ifrågasatt att sonen fick i sig för mycket medicin, men under rättegången i Borås sa han att det var inte mamman som gav honom tabletterna utan han måste ha fått i sig dem på något annat sätt.

Advokaten anser att det saknas uppsåt och motiv, fast kammaråklagare Anna Andersson har en helt annan uppfattning:

– Det finns ett direkt uppsåt i just det ögonblick då hon ger honom medicinerna. Det är inte fråga om aktiv dödshjälp, utan just då orkar hon inte mer. Hon vill att det ska ta slut och bli lugnt och ser ingen annan utväg, sa åklagaren i tingsrätten.

Mamman har hela tiden nekat, men enligt Borås tingsrätt gav hon sonen tabletter "med direkt uppsåt att bringa honom om livet" och förutom fängelse dömdes hon till 90 000 kronor i skadestånd.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.