Annons

Överklagan kan försena tanken

Detaljplanen för ackumulatortanken på Norrby har överklagats.
Borås • Publicerad 29 maj 2008

En fastighetsägare på Byttorp har vänt sig till länsstyrelsen.

Fastighetsägaren, som bor cirka 800 meter från den planerade tanken, hänvisar till att ackumulatortanken kommer att ha en diameter på cirka 27 meter och en höjd på cirka 70 meter med en placering som kommer att dominera i stora delar av centrala Borås.

Annons

Under samråden och utställningen har endast ett fåtal fastighetsägare inom tankens närområde blivit skriftligen kontaktade för att avge yttrande.

Med tanke på tankens dominanta dimension och placering anser fastighetsägaren att fler borde kontaktats.

Han tycker också att alternativa placeringar av ackumulatortanken bör prövas innan detaljplanen vinner laga kraft.

Nu blir det länsstyrelsen som får ta ställning till om fastighetsägaren kan bedömas som sakägare och har rätt att överklaga detaljplanen.

– Stadsbyggnadskontoret kommer i sitt svar till länsstyrelsen att hävda att fastighetsägaren inte är sakägare då han bor 800 meter från den tänkta placeringen, säger planchef Tord Lundborg.

Kan försena bygget

Borås energi och miljös vd Gunnar Peters har tidigare sagt att det är viktigt att placeringen inte överklagas då det kan försena bygget av tanken och medföra ökade kostnader.

– Det här kan innebära en fördröjning, säger han, men vill avvakta länsstyrelsens bedömning om sakskäl.

När tiden går ut för att överklaga den femte juni säger han att det kan bli aktuellt att kontakta länsstyrelsen för att påskynda ärendet.

– Vi har gjort vårt och rättigheten att överklaga finns, säger byggnadsnämndens ordförande Claes Palmén (m).

– Jag skulle bli förvånad om vi inte får rätt, men sedan får vi se hur lång tid ärendet tar.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons