Övergångställe - en falsk trygghet
Faktum är att det är precis tvärt om. Det visar statistik och ett flertal studier som gjorts.
– Övergångsstället invaggar fotgängaren i en falsk säkerhet, säger Kaj Hermansson, trafiksäkerhetssamordnare vid Borås stad.
Fotgängaren har lagen på sin sida. Men vad hjälper det när olyckan är framme. Övergångställen upplevs av de allra flesta som ett tryggt sätt att gå över en gata. Tittar man på olyckstatistik så är det i själva verket tvärt om. En färsk studie gjord i Malmö visar att det är mycket farligare att korsa en gata på övergångsställe än att gå över där det saknas övergångsställe.
På platser där kommunen tagit bort övergångsställen har inte en enda fotgängare blivit påkörd.
– Många fotgängare är inte tillräckligt uppmärksamma. Även om man går över vid ett övergångsställe är det viktigt att man har ögonkontakt eller är säker på att bilisten stannar. Man kan inte bara gå rakt ut och förvänta sig att bilen stannar eller att bilisten har uppmärksammat dig, det handlar om ett samspel, säger Lars-Åke Grönbäck, ställföreträdande operativ chef vid Boråspolisen.
Studien från Malmö, som utförts av stadens gatukontor, visar att i de drygt 600 korsningar med obevakade övergångställen har det under perioden mellan 2000 och 2006 inträffat över 200 kollisionsolyckor där fotgängare skadats. I kommunens ungefär 2500 korsningar som saknar övergångsställe har det under samma period inträffat 35 olyckor där fotgängare skadats.
Statistik från Borås visar att staden är någorlunda förskonad från olyckor vid övergångsställen. Under perioden 2005–2011 inträffade totalt 77 olyckor vid övergångsställen i Borås. En dödsolycka, tolv där fotgängaren fick svåra skador och övriga lindriga skador. I Sverige under samma period inträffade totalt nästan 5300 olyckor vid övergångsställen, 86 med dödlig utgång, 969 personer skadades svårt övriga lindriga skador.
En av de korsningar som är värst drabbade i Borås är Allégatan och Åsbogatan.
– Det är inte så konstigt att det inträffar incidenter och händer olyckor i den korsningen. Det är många fotgängare i rörelse där och korsningen är hårt trafikerad, cirka 9000 fordon per dygn, säger Kaj Hermansson.
Även om Borås stad inte övergett tanken på traditionella övergångsställen så arbetar man ständigt med att hitta nya effektiva och säkra lösningar för fotgängare.
– Vi bygger hellre hastighetssäkrade gångpassager i dag med upphöjningar i vägbanan eller förträngningar för att få ner hastigheten, säger Jan–Åke Claesson, sektionschef på Borås stads tekniska förvaltning.