GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orangeriet försenas – för dyrt

Den beräknade notan för Orangeriet i Stadsparken har skenat med 26 procent. ”Det är hiskeligt”, säger lokalförsörjningsnämndens ordförande Falco Güldenpfennig (KD) som kräver kontrollräkning innan projektet släpps vidare.
Borås • Publicerad 21 november 2013
Foto: Mark och Landskap i Väst AB

Projekteringen har varit komplicerad eftersom det saknas liknande referensobjekt. Det har krävts flera fördyrande kompletterande utredningar kring tekniska lösningar, bland annat för att klara inomhuskomforten i glashuset när solen gassar som värst.

Markförhållandena på platsen försvårar också byggnationen. Vid provborrning påträffades nämligen torv.

– Det kommer att krävas avsevärd pålning för att uppfylla kraven för hållfasthet, säger Falco Güldenpfennig.

I dagsläget ser merkostnaden ut att bli 6,6 miljoner och därför valde Falco Güldenpfennig att på eget bevåg dra ärendet ur dagordningen när nämnden skulle slutbehandla frågan.

– Vi har fått 25 miljoner i budgeten av kommunfullmäktige och det vore ohederligt att tuta och köra om jag i förväg vet att vi drar över med mer än 20 procent, säger han.

Trots att tjänstemännen redan har räknat på bredden och tvärsen så kräver Güldenpfennig kompletterande kontroller för att försäkra sig om att den lösning som nu föreslås är bäst och mest kostnadseffektiv.

– Den som vill spetsa till det kan påstå att jag inte litar på tjänstemännen, men här handlar det om ett prestigebygge och det vore mycket olyckligt med ett dåligt politiskt beslut, säger han.

Byggchefen Patrik Johansson konstaterar att det är svårt att beräkna budget på ett projekt då det saknas referensobjekt i landet.

– Vi får se över kostnadsbilden igen, om vi kan göra besparingar genom att ta bort funktioner, säger han.

Falco Güldenpfennig hoppas att nämnden har ett nytt förslag på nästa möte 19 december.

Då ska också entreprenör utses. Hur många byggföretag som har visat intresse för projektet, som blir en utmaning men också chans till profilering i samband med ett unikt bygge, hemlighålls tills vidare.

– Ett antal entreprenörer har lämnat offert, är Güldenpfennigs enda kommentar.

De tekniska snårigheterna försenar byggstarten, som ursprungligen planerades i februari 2014 med färdigställande åtta månader senare.

Orangeriet blir troligen färdigt tidigast våren 2015.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.