GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Olle Engström tvingas bort av M

Olle Engström (M) tvingas lämna sina uppdrag efter dagens debattartikel i BT.
Borås • Publicerad 30 maj 2013
Foto: Anders Robertsson

Engströms artikelhar genererat rekordmånga läsarkommentarer på bt.se och själv har han fått mängder med telefonsamtal och mejl.

Partikamrater och Boråspolitiker har kritiserat honom rejält. Bland annat på Twitter.

Efter mötet med partiet i kväll säger Olle Engström till BT att det voterades om hans ställning och att denna utföll "till hans nackdel".

Han lämnar sina kommunala uppdrag för partiet med omedelbar verkan men kvarstår på sitt personliga mandat i fullmäktige.

– Det är väljarna som placerat mig där och jag har meddelat partiet att jag sitter kvar. Jag har under dagen också fått otroligt mycket positiv respons på min debattartikel.

Engström poängterar att han inte ångrar någonting.

– Jag tänker inte göra en pudel eller ångra någonting. Jag ville väcka den här debatten – alla goda krafter måste sättas till för att få ett stopp på det här, säger han och syftar på kravallerna i Husby som sedan spritt sig till andra städer i Sverige.

– Man är inte rasist för att man lyfter fram ett samhällsproblem.

Partiets kommunalråd och vice ordföranden i kommunstyrelsen Annette Carlson kommenterar:

– Moderaterna har uttalat att vi inte har förtroende för honom som moderat företrädare i Borås.

– Gruppen diskuterade och ställde frågor till Olle och under den här diskussionen kunde man konstatera att han inte ville ändra sig. Det handlar inte om enskilda formuleringar i hans artikel utan om helheten och om hur medlemmarna uppfattat denna, säger hon.

Hur ser du på risken att Engströms åsikter slår mot Moderaterna i Borås?

– Jag kan inte bedöma det i dagsläget. Vi kommer att fortsätta tala om för boråsarna vilka som är våra åsikter och på valdagen lämnar väljarna besked.

Kan ni ha minimerat risken för skadeverkningar genom ett snabbt beslut att han inte kan företräda er?

– Det är också för tidigt att bedöma. Men vi står för en öppen och human flyktingpolitik, det är vår linje.

Olle Engström har varit politiker i Moderaterna sedan 2004, och säger att han inte är intresserad av att byta parti.

– Jag avskyr Sverigedemokraterna, och vill inte alls förknippas med deras politik. Jag är fortfarande solidarisk med Moderaternas politik, men det var min skyldighet att skriva om det här. Den senaste veckans händelser har varit alarmerande och chockerande för oss alla.

Pressmeddelandet från Moderaterna

Moderaternas fullmäktigegrupp i Borås har under kvällen diskuterat den debattartikel om oroligheterna i Stockholm som Olle Engström idag har publicerad på Borås Tidnings debattsida.

Fullmäktigegruppen konstaterar att vi inte kan stå bakom Olle Engströms artikel. Då Olle Engström inte tar avstånd från artikeln, har Fullmäktigegruppen uttalat att vi inte har förtroende för honom som moderat företrädare. Engström väljer därför att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag för Moderaterna i Borås.

***

Olle Engström

Ålder: 68 år.

Bor: Borås.

Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, styrelseordförande Borås lokaltrafik, initiativtagare till Waste Recovery, ersättare i styrelsen för Borås Energi och Miljö AB.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.