Ogräset frodas längs vägkanterna: "Det får inte se ut på det här viset"

Stadsträdgårdsmästaren gillar inte det han ser.
Borås • Publicerad 4 augusti 2008
Här har ogräset vuxit fritt.
Här har ogräset vuxit fritt.Foto: Jan Pettersson

Kring Pinocchio och Stadsparken kan boråsarna njuta av det finklippta gräset.

Men vid utkanterna ser det inte lika smickrande ut.

– Så här får det inte se ut, säger StenAnders Jöne, stadsparksmästare i Borås stad.

Man kan se det längs med vägkanter och refugerna svämmar över av gräs. Ogräset ger Borås stad ett mindre tilltalande utseende säger bland annat Bengt Sandell (m) ordförande i gatunämnden.

– Det ser ju inte bra ut.

I dagsläget rensas staden från ogräs tre gånger under hela säsongen. En siffra som är alldeles för låg säger StenAnders Jöne.

– Då hinner det att växa. Jag skulle vilja se att siffran ökade till tio eller femton gånger under en säsong. Men då måste man dra ner på något annat. Och det vill man ju inte heller.

Då staden har en prioritering av vissa platser blir andra lidande.

Där områden kring Pinocchio och Stadsparken står högt upp på listan står refuger och vägkanter i utkanten av staden sist.

Bengt Sandell säger att ogräset delvis har tillåtits växa på grund av det kemikalieförbud som infördes i mitten av 80-talet.

– Vi har ännu inte lyckats hitta ett bra alternativ till kemikaliebekämpning. De bra sätt som finns är handrensning och krattning men man vill inte utsätta människor för den arbetssituationen heller. Att jobba vid en vägkant i hårt trafikerade områden är inte så inspirerande.

Dagens metod mot ogräs är istället borstning med stålborstar som används från ett fordon. En bra metod om det görs tillräckligt ofta säger Bengt Sandell.

– Forskning visar att används metoden sex gånger per år så ska det hålla gräset nere någorlunda. Men det handlar ju om pengar och resurser.

I den nuvarande budgeten används en dryg kvarts miljon till rensning av ogräs. Och några omprioriteringar i budgeten?

– Det man skulle kunna dra ner på är asfalten i så fall, säger Bengt Sandell. Kanske behöver vi inte lägga ny asfalt varje gång utan sköta om den vi har.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.