Ogadenföreläsningar lockade 50-tal

Föreläsningarna om Ogaden fick extra stort intresse på grund av rättegången mot de två svenska journalisterna.
Borås • Publicerad 7 december 2011
En av kvällens talare var Urban Löfqvist på organisationen "reportrar utan gränser". Han berättade en del om de fängslade svenskarna och menar att det enda positiva med rättegången är att världens ögon har riktats mot ett bortglömt krisområde.
En av kvällens talare var Urban Löfqvist på organisationen "reportrar utan gränser". Han berättade en del om de fängslade svenskarna och menar att det enda positiva med rättegången är att världens ögon har riktats mot ett bortglömt krisområde.Foto: Lennart Magnusson

– Det är ett bortglömt folkmord som pågår där, säger Fosia Abdirahman med rötterna i området.

Borås FN-förening och Glokala Sjuhärad uppmärksammade läget i den etiopiska delen Ogaden. Claes Bergqvist tycker det är beklagligt att ett sådant krisområde inte får någon uppmärksamhet förrän två svenska journalister tas till fånga och hamnar i domstol.

Studenten Fosia Abdirahman är med i en förening som tar fram information om vad som händer i det slutna Ogaden och sprider den över världen.

– Där sker tortyr av både vuxna och barn, och det har tidigare skett utan omvärldens medvetande. Det hade ingen fått veta om inte Martin Schibbye och Johan Persson hade blivit fängslade.

Hon är också kritisk till utrikesminister Carl Bildt (M) som satt med i styrelsen för det bolag som med diktaturens hjälp letade olja i området.

– Det var en stor massaker där redan 2005 och det måste Carl Bildt ha vetat när bolaget gick in där ett år senare.

En annan av kvällens talare var Urban Löfqvist på organisationen "reportrar utan gränser". Han jobbar hårt med att hjälpa de fängslade svenskarna och följer noga utvecklingen.

– Det som känns positivt är att åtalet för samröre med terroristorganisationen verkar ha försvunnit. Nu verkar bara återstå åtalet mot att de illegalt har tagit sig in i landet, säger Urban Löfqvist.

Han förstår frågan om det inte var lite korkat att ta sig in olagligt.

– Men om de hade sökt visum den vanliga vägen hade det blivit tvärnej. Om man vill avslöja kränkningar mot mänskliga rättigheter i ett sådant land var det här det enda sättet, menar Urban Löfqvist.

Totalt ett 50-tal personer lyssnade på föreläsningen där studieförbundet Vuxenskolan stod för lokalen.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.