...och nu skärps kraven

Många eldar för mycket och för länge i sina kaminer och eldstäder.
Borås • Publicerad 19 oktober 2014

Något som ger upphov till närmare hälften av alla villabränder.

Redan om fyra år kan hårdare EU-regler för vedpannor träda i kraft.

Många svenska vedpannor är gamla och omoderna, nu ska miljökraven för såväl pannor som kaminer och vedspisar skärpas. I oktober klubbas nya EU-regler, det så kallade ekodesigndirektivet, igenom för de produkter som säljs på marknaden.

Inte heller den som renoverar eller bygger nytt får då fortsätta att använda en gammal panna med omodern teknik.

När det gäller kaminer och eldstäder eldar många på fel sätt.

– Det är ett vanligt problem att man har en eldstad som är gjord för kortare eldningscykler, och så eldar man för kraftigt på vintern när det är kallt. Det gäller att läsa på vad eldstaden är typgodkänd för, det ska finnas angivet, säger Sören Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Eldar man för mycket, eller med för hög värme, får man för höga rökgastemperaturer vilket leder till en stor brandrisk. Närmare hälften av alla villabränder orsakas av eldning i eldstäder.

– Man använder en viss typ av material för att isolera rökkanalen, försvinner det går värmen igenom kanalen och rakt in i angränsande bjälklag och andra brännbara delar av huset, säger Sören Johansson.

Elda inte för mycket och se till att sota anläggningen regelbundet, är två enkla råd för att minska brandrisken. Och givetvis se till att elden är helt släckt när man går och lägger sig.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.