Nyhetschefen: En bild säger mer än tusen...
På en av bilderna finns två tomma stolar, ett bord och en låda med näsdukar. På golvet ligger en mönstrad matta. Väggarna är kala. Bilden i sig är långt ifrån en bild som vi vanligtvis skulle benämna ”en bra bild”. Den är tom och platt, helt utan rörelse.
Ändå är det en bild som tar plats i sinnet. Vetskapen om att det är i just det rummet som brottsutsatta barn intervjuas, gör den omöjlig att bara bläddra förbi. Tanken på alla dessa små, som suttit i just den stolen och berättat om det absolut värsta de varit med om...
Det var det omtalade åtalet mot en man som praktiserat på förskolor i Borås som väckte våra frågor: Hur går det till när barn som utsatts för brott förhörs av polisen? Hur mår de poliser som gör allt för att hitta den obehagliga sanningen? Och hur mår brottsutsatta barn, på sikt?
Redaktionens frågor har lett fram till Karin Samuelssons och Anton Hedbergs reportage i dagens tidning.
Och på tal om barn. Bort med åldrande och stigmatiserande ord! I tidningssammanhang finns en typografisk term som har blivit en av veckan samtalsämnen – horunge. Det är en term för ett enskilt ord som hamnar överst i en spalt, på en egen rad, avskilt från resten av meningen. Organisationen Svenska tecknare vill nu byta ut ordet och ordnar en omröstning på sin hemsida.
Just nu leder ”sladdis” som har 625 röster.