Nyfödd – och helt livsfarlig

På Borås tropikhus gjorde man under måndagen en ovanlig upptäckt.
Borås • Publicerad 9 juli 2008
De åtta ungarna är endast 30 centimeter. Men ett bett kan döda en människa.
De åtta ungarna är endast 30 centimeter. Men ett bett kan döda en människa.Foto: Lennart Magnusson

Åtta albino-skallerormar hade kommit till världen.

– Det här är första gången som det händer här, säger Therese Johansson, föreståndare på Borås tropikhus.

På måndagen fick gästerna på Borås tropikhus uppleva något unikt. Mitt under besökstid födde en så kallad Albino Västlig diamantskallerorm åtta ungar.

– De är för söta, säger Therese Johansson när hon iakttar tropikhuset nyaste tillskott.

Det här typen av ormar anses vara svag på grund av sitt albinoanlag. Att honan då lyckades föda åtta friska ungar förvånar och glädjer personalen på tropikhuset.

Först i Sverige

– Vi är jätteglada att hon klarade av det. Vi tror att ungarna är det första albinoungarna av sin art som föds i ett tropikhus i Sverige, säger Therese Johansson.

I västra USA, som den här arten kommer ifrån, är det den farligaste skallerormen man kan hitta. Ett bett från en fullvuxen orm kan betyda döden inom 30 minuter om inte medicinska insatser görs. Therese Johansson förklarar att ungarna inte är ofarliga de heller.

– Ett människobarn ryker med direkt av ett bett och en fullvuxen människa klarar sig kanske ett dygn.

De åtta ungarna är för tillfället endast 30 cm långa och lever på en gulesäck som lämnas kvar av modern vid födseln. Men redan om vecka ska det vara redo för större utmaningar.

– Då äter de musungar, säger Therese Johansson.

Ungarnas far, Zingo, är hela 180 centimeter. Den lever på stora råttor men även griskultingar.

– Fast det är inte så vanligt. Zingo är bara väldigt stor.

Giftorm hemma:

För att skaffa en giftorm i Borås stad krävs idag ett speciellt avstånd. Tillstånd ansöker man om via specifika blanketter hos kommunen.

För att få tillstånd krävs att: Ormen förvaras i ett terrariumTerrariet är försett med låsRummet terrariet är placerat i har låsVentilationen i rummet är rymnings-säkerArten förvaras i de förhållanden de trivs i.

Albino Västliga Diamantskallerorm Är vid födseln 30-35 cmKan bli över två meterBlir vuxen vid tre års ålderLever i cirka 20 årArten lever normalt i USAFödan består av råttor och mössOrmens bett är dödligt giftigtEtt bett från en fullvuxen orm kan leda döden inom 30 minuterÄven ormens barn kan döda en människa.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.