Annons

Nybyggare efterlyser förskola

Bristen på barnomsorg är ett återkommande samtalsämne på lekplatsen i det nya området Kärra.
Borås • Publicerad 19 november 2012
Brämhult och det nybyggda området Kärra är fullt av föräldrar som behöver barnomsorg. Här finns fler tomter att bygga hus på, men ännu ingen förskola.
Brämhult och det nybyggda området Kärra är fullt av föräldrar som behöver barnomsorg. Här finns fler tomter att bygga hus på, men ännu ingen förskola.Foto: Lennart Magnusson
Älskvärd, står det på Noah Jullanders mössa. Vart han skall gå på dagis finns det inget besked om.
Älskvärd, står det på Noah Jullanders mössa. Vart han skall gå på dagis finns det inget besked om.Foto: Lennart Magnusson
Alva Heder, Olle Svensson och Klara Björn är tre av de 500 barn i Borås som köar för en förskoleplats.
Alva Heder, Olle Svensson och Klara Björn är tre av de 500 barn i Borås som köar för en förskoleplats.Foto: Lennart Magnusson

Ingen vet hur familjelogistiken ska gå ihop i januari.

Flera talar om att välja privata alternativ när kommunen inte lyckas.

Annons

Föräldrarna är besvikna och förbannade på politikerna. Föräldrarna menar att lika självklart som att en utbyggnad av avloppsnätet görs då många nya villor byggs, lika självklart borde det vara att ordna barnomsorg. Ingen förstår varför det ska vara så svårt för kommunen att planera.

– Vi har flyttat hit för att barnen ska ha nära till naturen, till kompisar och för att få trygghet, säger Pernilla Björn. Då vill vi inte att de ska sitta i en lägenhet som förskola.

Varje vecka ringer mammor och pappor till kommunens placeringsassistenter för att försöka få ett besked om var de efter årsskiftet ska få barnomsorgsplats.

– De är ju lika förtvivlade som vi. De säger att de inte vet vad de ska göra för det finns inga lediga platser, säger Björn.

Beskedet är att familjerna ska få en plats någonstans i Öster.

– Men då kan det ju bli i Dalsjöfors, säger en mamma.

Flera familjer funderar också på hur de ska kunna hämta och lämna om de får plats på exempelvis Hulta, dit bussförbindelserna är dåliga. Ska familjen tvingas att skaffa ännu en bil? För dem med mer än ett barn kan det också bli så att de måste ta sig till flera platser för att hämta och lämna.

– Jag arbetar som logistiker, men detta kan jag inte få ihop, säger Marlene Nilsson.

Hon har tillsammans med de andra föräldrarna i området skrivit brev till politikerna för att få besked om hur både en kortsiktig och långsiktig lösning ser ut. Föräldrarna vill ha en tillfällig förskola i paviljonger så snart som möjligt. De ifrågasätter också hur vettigt det var att stoppa ombyggnaden av Myråsskolan och en ny förskola där. För också här vill föräldrarna att deras barn som redan är kompisar ska få möjligheten att följas åt i förskola och skola.

En mamma som flyttat hit från Göteborg påminner om hur Borås kommun försökte locka till sig barnfamiljer just med argumentet att här finns barnomsorg. Så blev det inte när hon väl tog familjen till Borås.

Annons

Och barnomsorg handlar inte bara om en plats att vara på då föräldrarna jobbar. Föräldrarna vill ha kvalitet och att personalen ska ha förutsättningar som gör att barnen får det bra på förskolan. En del har funderat på att försöka få mor- och farföräldrar att ta hand om barnen en period eller starta föräldrakooperativ. Andra ser sig om efter privata alternativ.

– Men det förlorar ju kommunen pengar på.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons