Nybliven doktor som berör

Borås • Publicerad 26 september 2008
Natalija Katunar njuter av forskaren, och nyblivne doktorn i taktil beröring, Maria Henricsons taktila massage.
Natalija Katunar njuter av forskaren, och nyblivne doktorn i taktil beröring, Maria Henricsons taktila massage.Foto: Jan Pettersson

Förra fredagen hämtade hon sin doktorshatt. Igår stod hon på Stora torget i Borås och pratade om sin forskning – taktil beröring inom intensivvården.

Forskarfredag – då syns Högskolan både här och där. Maria Henricson har nyligen doktorerat i ämnet taktil beröring.

Disputationen är avklarad och hennes avhandling ligger tryckt och klar. Förra fredagen hämtade hon sin doktorshatt. Igår stod hon på höstmarknaden och visade vad taktil beröring är för något och hur det kan användas som komplement inom bland annat intensivvården.

– Det här är en lättare form av massage, endast lätta strykningar över hela kroppen, säger hon och visar på undersköterskan Natalija Katunar.

Maria Henricson berättar att hennes forskning bland annat kommit fram till att den taktila beröringen stimulerar kroppen att producera oxytocin – kroppens eget lugn- och ro-hormon. Vilket ger effekten att stressen avtar.

– Vi märker att det har effekt. Pulsen går ner och blodtrycket sjunker, säger Marie Andersson, undersköterska på intensivvårdsavdelningen i Borås.

Hon är en av sju sköterskor på avdelningen som är utbildade i taktil beröring och har ingått i teamet kring Maria Henricsons forskning.

Att intensivvårdsavdelninge har sköterskor som är utbildade i taktil beröring har en direkt koppling till forksningen och doktorsavhandlingen.

– Tendenser i forskningen visar dessutom att medicineringen minskar när man använder sig av taktil beröring, säger Maria Henricson.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.