Annons
Studenterna gör sina val senare än för några år sedan.
Borås • Publicerad 30 maj 2008
Flyttkartongerna finns på plast och Väfskolan är nästan tom på studenter. Lärarna Martin Ciszuk, Åsa Haggren och Ulla Ranglin arbetar med planerna på en ny vävutbildning kopplad till entreprenörskap.
Flyttkartongerna finns på plast och Väfskolan är nästan tom på studenter. Lärarna Martin Ciszuk, Åsa Haggren och Ulla Ranglin arbetar med planerna på en ny vävutbildning kopplad till entreprenörskap.Foto: Anders Rpbertsson

Förr kunde man ha flera förstahands val. Avhopp och paus i utbildningen är vanligare i dag är tidigare.

Det är några av orsakerna till Väfskolan i Borås under de senaste åren har haft för få ansökningar, för att det ska bli någon intagning.

Annons

Som en följd av det har tre av handvävningsutbildningens lärare fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förändrad utbildning.

– Förslaget innebär en treårig kandidatutbildning med möjlighet till masterutbildning, berättar Åsa Haggren, en av lärarna i gruppen.

Gruppen vill se en tydligare konstnärlig inriktning tillsammans med entreprenörskap och den hantverksmässiga handvävningen. Den kombinationen blir unik.

– När man nu talar om vävning inom textilhögskolan delar man inte upp handvävning och maskinvävning, säger Ulla Ranglin.

Den tredje läraren, Martin Ciszuk gick själv på Väfskola för tio år sedan.

– Redan då ville vissa studenter ha mer konstnärlig undervisning och andra mer teknik och historia. Men då var utbildningen mer flexibel, sedan dess har kursplanerna utvecklats och utbildningen blivit mer styrd.

Åsa Haggren hoppas att den kursplan som antas, ska innehålla mer flexibilitet. Att det ska finnas frihet för projekten.

Men det brådskar om handvävningen ska kunna ta in några studenter nästa höst. Den 30 maj ska institutionsstyrelsen se ett första utkast till utbildningen. I september ska institutionens nämnd för konstnärlig utveckling godkänna utbildningsplanen.

– Det finns inga ämnen som varar för evigt inom högskolan. Vi behöver höja fanan och motivera samhällsnyttan, säger Åsa Haggren och visar en lång lista på tidigare studenter som arbetar inom vävområdet.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons