Gratis bussar mitt på dagen, enhetstaxa inom kollektivtrafiken och ungdomsrabatt.
Borås • Publicerad 22 oktober 2008
Majoriteten presenterade sin budget i dag.
Majoriteten presenterade sin budget i dag.Foto: Tomas Karlsson
Kommunstyrelsen sammanträdde om kommunens budget på onsdag förmiddag. Stämningen var upprörd i oppositionen om insynen i Boråspolitiken.
Kommunstyrelsen sammanträdde om kommunens budget på onsdag förmiddag. Stämningen var upprörd i oppositionen om insynen i Boråspolitiken.Foto: PeGe Johansson

Den borgerliga majoriteten i Borås med moderaterna i spetsen satsar på kollektivtrafiken i nästa års budget.

Målet med satsningarna på kollektivtrafik är givetvis att få fler att åka kollektivt, eftersom miljön blir en vinnare.

Det är dock enbart ungdomsrabatten som införs i januari 2009. Enhetstaxan, som ger billigare kollektivtrafik för dem som bor i kranskommunerna, kommer liksom gratis bussar vid lunchtid att införas enbart om ekonomin tillåter.

Bland nyheterna i budgeten finns bland mycket annat också en idrottshall vid Daltorpsskolan, ombyggnad av Särlaskolan och Bodaskolan samt flera nya förskolor.

På två år avsätts också 15 miljoner kronor för en ny föreningslokal vid Ramnavallen. Till nybygget av Alidebergsbadet avsätts 30 miljoner konor.

I budgeten står det också klart att drygt 20 miljoner extra satsas på förskola och grundskola.

På en presskonferens idag klockan 13.00 presenteras budgeten. Under förmiddagens möte med kommunstyrelsen hördes hårda ord från oppositionen som inte var välkommen på presskonferensen.

– Majoriteten pratar över huvud taget inte längre med oss, och nu kör man också ut oss från den traditionella gemensamma presskonferensen, säger Ulf Olsson (s), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen ordförande Ulrik Nilsson (m) ser annorlunda på saken:

– De gemensamma presskonferenserna om budgeten har utvecklats till politisk pajkastning. Vi vill med vårt förslag fokusera på nästa års versamhet och budget.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.