Ny forskarexamen i textil och mode vid högskolan i Borås

Högskoleverket har idag gett Högskolan i Borås tillstånd att utfärda forskarexamen inom textil och mode.
Borås • Publicerad 27 oktober 2010

Därmed blir Högskolan i Borås först i landet med forskarutbildning i modedesign och textil management.

Tillståndet gäller både konstnärlig och vetenskaplig forskarexamen. Den vetenskapliga inriktningen i design omfattar textil management och textil matematik, medan den konstnärliga inriktningen handlar om modedesign och textildesign.

– I Sverige finns bara två lärosäten med tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå, Göteborgs och Lunds universitet. Högskolan i Borås blir alltså den tredje i skaran, men inriktningarna textil och mode blir man i dagsläget ensam om, säger Agnes Ers, projektledare på Högskoleverket.

– Sedan är det unikt att erbjuda utbildningar på forskarnivå med både generell och konstnärlig examen inom ett och samma område, tillägger hon.

Däremot fick både Konstfack och Luleå tekniska universitet avslag på sina ansökningar om att få utfärda konstnärlig forskarexamen.

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.