Handdukar, juicepressar och knivset. Nu är det julklappsutdelning på många företag.
Borås • Publicerad 22 december 2010
Stefan Persson, projektledare på Wackes med en trave populära företagsklappar. Stekpannan är en klassiker.
Stefan Persson, projektledare på Wackes med en trave populära företagsklappar. Stekpannan är en klassiker.Foto: Lars-Åke Green
Foto: Bengt Westerdahl
Foto: Bengt Westerdahl

Men prylar minskar i popularitet.

– Att i stället skänka till välgörenhet blir alltmer vanligt, säger Pernilla Norström hos Rädda Barnen.

Det är inte bara hemma det skall slås in paket. Även på jobbet är det julklappsutdelning och varianterna är många. Enligt en undersökning som nätauktionssajten Tradera låtit göra, är de minst populära presenterna bland annat pennor, chokladaskar och prylar med respektive företags logotyp.

Högst på önskelistan står i stället en extra månadslön när de anställda själva får välja.

Men det är inte på alla arbetsplatser det delas ut paket. En trend som ständigt ökar är att istället skänka pengar till välgörenhet.

Pernilla Norström är ansvarig för Rädda Barnens julkampanj gentemot företag och hon märker av ett ökat intresse för välgörande julklappar.

– Väldigt mycket. Årets notering är bättre än förra årets och den här typen av kampanjer blir vanligare och vanligare. Jag tror att många ser det som en möjlighet att ge bort en julklapp med mening, säger Norström.

Även antimobbningsorganisationen Friends har sett samma signaler från företag. En nyligen genomförd undersökning visar att 17 procent av de tillfrågade företagen ersatt årets julklapp med välgörenhetsgåva.

– Dessutom trodde nästan hälften av företagen att givandet i samband med julen kommer att öka under de närmaste två åren, säger pressansvariga Amelie Furborg.

Ett företag som inför årets jul övergått till välgörenhet i stället för vanlig julklapp är Gina Tricot.

– Det känns mycket bättre. Det har även mottagits väl av de anställda, säger vd:n Jörgen Appelqvist.

Så gör företagen i Sjuhärad

Nelly , Jarno Vanhatapio, marknadschef:

– Det blir ett presentkort på nätet inom Cdon-group som vi tillhör. Det är ganska generöst och alla kan välja vad man själv vill ha. Skivor, kläder, filmer eller leksaker exempelvis.

Wästbygg, Bertil Nilsson, informationschef.

– Det blir inga julklappar det här året. Det har varit ganska tufft och då tycker vi inte att det passar. Men det blev julfest åtminstone.

Swedbank Sjuhärad, Monica Dahlberg, vd-sekreterare:

– Det blir något användbart som har med köket att göra. Mer kan jag inte säga eftersom vissa inte öppnat den ännu. Men några julkort skickar vi inte längre, det går till välgörenhet istället.

Ericsson, Pauline Sjöberg, informatör:

– Ericsson ger inga julklappar till anställda. Det är företagets policy.

Gina Tricot, Jörgen Appelqvist, vd:

– Vi skänker pengar till välgörenhet istället. 50 000 kronor till ett skolbygge i Ghana. Tidigare år har vi skänkt en gammal fin ost men inte längre.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.