Annons

Notan för två gungor: 300 000 – politikern rasar: ”Nonchalant”

En välbehövlig renovering av Norrby torg, med omgivande gator, pågår. Inköp av en exklusiv gungställning i stål har dock fått kritiker att hicka till.
Priset är 300 000 kronor för två gungor.
Borås • Publicerad 26 juni 2018 • Uppdaterad 8 januari 2020
Den designade gungställningen ersätter de gamla gungorna intill torget, som revs förra året. ”Vi ville få in lek och rörelse på torget. Det var en ganska tillknäppt och ödslig plats tidigare”, säger stadsträdgårdsmästare Anton Spets.
Den designade gungställningen ersätter de gamla gungorna intill torget, som revs förra året. ”Vi ville få in lek och rörelse på torget. Det var en ganska tillknäppt och ödslig plats tidigare”, säger stadsträdgårdsmästare Anton Spets.Foto: Petter Trens

Gungställningen sticker ut både när det gäller utförande, i stilren stål, och höjden på hela fem meter.

– Vi ville ha in lek och rörelse på torget, och en vanlig gungställning i trä skulle inte passa i den här miljön, säger stadsträdgårdsmästare Anton Spets som fastnade för modellen efter att ha sett en liknande installation på ett torg i Danmark.

Annons

Tanken är att gungställningen ska smälta samman till en estetisk helhetsupplevelse med de höga husen på respektive sidor.

– Husen kräver en ställning som sticker upp i höjd. Vi har också satt ett träd alldeles intill, som är relativt stort och binder ner husen och förklarar skalan på det här torget, säger Anton Spets.

Totalpris, inklusive montering och sviktande gummiasfalt runt ställningen, landar på 300 000 kronor.

Det är inte bara den synliga designen som gör att kostnaden sticker iväg. Ställningens höjd kräver mer betong än normalt till fundamenten och större fallskyddsyta, i det här fallet sviktande gummiasfalt.

Som jämförelseobjekt kan nämnas att en gungställning med fyra vanliga gungor till annan plats i kommunen nyligen kostade 68 000 kronor.

– Fast det är inte rimligt att lyfta summan ur sitt koncept och jämföra med ett vanligt lekplatsbygge. Det här är en finare gungställning, som samtidigt fungerar som en installation. Det här är precis vad Norrby behöver för vi behöver satsa på våra utsatta områden, säger Anton Spets.

En traditionell lekplats i trä passar inte in mellan de höga husen på Norrby, enligt Anton Spets. ”Skalan blir märklig”, säger han och refererar till en befintlig lekplats i bostadsområdet.
En traditionell lekplats i trä passar inte in mellan de höga husen på Norrby, enligt Anton Spets. ”Skalan blir märklig”, säger han och refererar till en befintlig lekplats i bostadsområdet.Foto: Petter Trens

Kostnaden har dock väckt reaktioner inom kommunen, något som bland annat har nått KD:s ordförande i Borås:

– Jag håller med om att det är en anmärkningsvärt hög summa. Man kan tycka att det är lite pengar i förhållande till total budget i Borås, men att lägga 300 000 kronor på två gungor visar på en nonchalant attityd till hur man hanterar våra gemensamma medel, säger Niklas Arvidsson.

Tänker du lyfta det här på något sätt trots att gungorna redan är inköpta och monterade?

– Jag utesluter inte att någon av våra ledamöter kommer att ta upp det här som en enkel fråga på kommunfullmäktige efter sommaruppehållet.

Annons

Tekniska nämndens ordförande, Rose-Marie Liljenby Andersson (S), har själv inte sett gungställningen men påpekar att politikerna inte brukar detaljstyra lekplatsers utförande.

– Vi har inte den professionen. Anton har en viss budget till nybyggnationer och reparationer av lekplatser, och så länge som han håller sig inom ramarna så får vi lita på att han har tänkt efter noga, säger hon.

Hela projekt Norrby torg, som kommer att invigas i höst, kostar fyra miljoner. 2 200 kvadratmeter yta på och i anslutning till torget får ny körbar yta, bänkinstallationer, murar, planteringsbäddar, trädgropar och gräsmatta.

Irma Linsemark, Norrbybo sedan 40 år, är mycket nöjd med upprustningen – inklusive de nya gungorna som hon passerar just när BT är på plats.

– Det är väl inget fel på dem? De är jättefina, säger hon.

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons