Annons

Norska bolaget tror på Borås

Aspelin Ramm Fastigheter AB tror på Borås.
Borås • Publicerad 20 maj 2008

– De satsningar Borås gör just nu är intressanta för hela regionen, säger bygg och projektchefen Ulf Klevbrant.

Innan företaget lämnade in sin option om tomten i kvarteret Vitsippan vid Allégatans slut har man sonderat Borås i några månader.

Annons

– Vi har gjort en marknadsanalys och sett att det finns utrymme. Vi hade aldrig gått in om vi inte är intresserade.

Det viktigaste menar Ulf Klevbrant är att man nu får den begärda markoptionen med en löptid på ett och ett halvt år. Sedan kan man i lugn och ro ta ställning till hur högt hotellet skall vara och hur det mer exakt skall se ut.

Ulf Klevbrant säger att generellt blir det ett hotell för konferensgäster. Han tror att man i Borås kan få en del av Göteborgsmarknaden med tanke på att avståndet inte är så långt. Närheten till Landvetter är också betydelsefull.

Får företaget markoptionen räknar man med att sätta i gång en utredning direkt efter semestern.

Skeptisk är Torbjörn L Johansson, delägare och vd för SRU AB som äger fyra hotell i Borås.

– Jag har svårt att se hur man kan få ekonomi i ett så stort hotell, säger han.

Förra året var snittbeläggningen på hotellen i Borås 53 procent. För att det skall finnas utrymme för nya hotell brukar man ange en beläggning på 60-65 procent. Borås har i dag 550 hotellrum och skulle kapaciteten fördubblas skulle det innebära en 25-procentig beläggning, menar Torbjörn L Johansson.

– Vi har två gamla hotell där vi driver studentbostäder i dag, säger han. Sedan tror jag på sikt att vi kan få ompröva detta om Borås utvecklas.

Claes Bjerkne, vd för Göteborg & Co ser positivt på ett nytt hotell i Borås. Han tycker idén låter spännande och pekar på att både Göteborg och Borås växer.

– Med tiden kommer Borås och Göteborg att växa ihop mer och mer. Vi har redan samarbete med Borås för att få fler konferenser och kongresser.

Aspelin Ramm Fastigheter AB ingår i norska Aspelin Ramm-gruppen AS med huvudkontor i Oslo. Koncernen har knappt 240 anställda, varav 26 arbetar med fastigheter och resten med handelsverksamhet.

Förutom bostäder äger företaget bland annat Hotell 11 i Göteborg, Clarion hotell i Stockholm, Lingatan hotell och konferens i Lysekil och Smögens havsbad. Företaget har också utvecklat köpcentret 421 i Högsbo i Göteborg.

Just nu bygger Aspelin Ramm 15 bostadsrätter 15 meter upp i luften ovanpå parkeringshuset på Östra Eriksbergsgatan i Göteborg.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons