Nissarna invigde tomtelandet

Det var gott om tomtenissar, men sämre med äldre tomtar när Tomteland invigdes igår. Nytt för i år är att området fått en scen som ska bjuda på julstämning de kommande veckorna.
Borås • Publicerad 5 december 2010
Linnéa och Liam Nilsen, 6 och 8 år, från Fotskäl fick ta emot paket från tomtens säck. Båda tycker att det bästa med julen är att slippa skolan och läxorna.
Linnéa och Liam Nilsen, 6 och 8 år, från Fotskäl fick ta emot paket från tomtens säck. Båda tycker att det bästa med julen är att slippa skolan och läxorna.Foto: Jan Pettersson
Några lyckliga tomtenissar fick sitta med riktiga tomten, på paraden till torget i Borås.
Några lyckliga tomtenissar fick sitta med riktiga tomten, på paraden till torget i Borås.Foto: Jan Pettersson
Edvin Ciekals är tomte för andra året i rad, och invigde Tomteland igår.
Edvin Ciekals är tomte för andra året i rad, och invigde Tomteland igår.Foto: Jan Pettersson

Tomtens släde är full med tomtenissar när hästen styr kosan mot Tomteland vid torget i Borås. Uppmaningen att komma utklädd till tomte "gammal som ung" på paraden hade tagits mest på allvar av de yngre - de yngsta nissarna åkte barnvagn i tåget längs med gatan, medan de äldre tomtarna lyste med sin frånvaro. Framme på torget klippte den riktiga tomten ett rött band för att inviga Tomteland.

Det är andra året i rad som området byggs upp med bland annat fjällkåta, värmande grillplatser och parkeringsplatser för tomtens renar. Nytt för i år är en scen, som kommer att bjuda på underhållning på lördagar och söndagar, bland annat isskulptering. Och som tomtenissarna redan avslöjat är målgruppen för området de yngre invånarna i staden.

– Vi vill få ner folk på stan - och att det ska finnas mer att göra än att gå i affärer. Framför allt är det för barnen, för att de ska få lite julstämning, säger Mikael Claesson från Bergdalens IK - en av arrangörerna för Tomtelandet, tillsammans med Korpen Borås, Borås City och Gatukontoret.

Elin Klemetz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.