Nio bussar fick tas ur trafik efter kontroll

Polisen inspekterade bussar på Södra torget i går. Alla de nio bussar som kontrollerades hade så allvarliga brister att de togs ur trafik genast.
Borås • Publicerad 15 december 2010
Stefan Carlsson undersöker motorrummet på en buss.
Stefan Carlsson undersöker motorrummet på en buss.Foto: Lars-Åke Green
? Det är förvånande att så stora företag vill exponera sig på det här sättet, säger Mats Berndtzon, trafikpolisen.
? Det är förvånande att så stora företag vill exponera sig på det här sättet, säger Mats Berndtzon, trafikpolisen.Foto: Lars-Åke Green

På de bussar som kontrollerades hittades bland annat dåliga bromsar, blockerade utrymningsvägar och klämskydd som inte fungerar.

Det vanligaste felet var oljeläckage som gett stora mängder olja i motorrummet. Ett allvarligt problem, enligt Mats Berndtzon vid trafikpolisen:

– Olja i motorrummet innebär en stor brandrisk, eftersom motorn kan bli mycket varm och det dessutom finns elkablar. Därför ser vi allvarligt på det, säger han.

I ett par fall hittades också nödutgångar som inte fungerade alls.

– Om bussen åker i diket och hamnar på sidan är det absolut nödvändigt att man kan ta sig ut. Därför måste sådant fungera.

Samtliga bussar som kontrollerades togs ur trafik genast, eftersom det inte är tillåtet att köra passagerartrafik med en buss som fått anmärkning. Passagerarna fick lämna bussarna och ersättningsbussar tas fram.

– Vi kontrollerar så mycket bussar att det inte kan handla om otur och slumpvisa fel. Då skulle det ha varit en annan typ av fel och inte lika stor omfattning, säger Mats Berndtzon.

Av de nio bussar som kontrollerades tillhörde åtta Borås lokaltrafik och den nionde Veolia. Lars Holmkvist, vd på Borås lokaltrafik, förklarar bristerna med att liknande kontroller tidigare inte gjorts i Borås.

– Framför allt när det gäller oljeläckage har vi tidigare gjort en bedömning som grundar sig på vad bilprovningen i Borås har accepterat. Polisen har en högre kravnivå, och den ska vi fortsättningsvis leva upp till, säger han.

Han påpekar också att samtliga de bussar som kontrollerats är något äldre.

– Våra nya bussar har de inte kontrollerat alls. Så man kan inte säga att hundra procent av våra bussar har fel och brister, säger han.

Kan man känna sig säker när man åker buss?

– Absolut, det tycker jag faktiskt.

Trafikpolisen å sin sida framhåller att dialogen med bussföretagen varit god, men de utlovar också fortsatta kontroller av bussarna i Borås.

– Vi kommer att göra både oanmälda och anmälda besök framöver. Vi kan konstatera att det är alldeles för hög procent av bussarna som har anmärkningar, säger Mats Berndtzon.

Det här kontrollerades

Yttre belysning som hel- och halvljus, blinkers, bromsljus. Problem på flera bussar.

Olja i motorrummet ökar risken för brand. Stora problem på många bussar.

Flera bussar saknar fungerande ABS-bromsar.

Nödutgångar (t ex takluckor), hammare för att krossa fönster osv. Problem på flera bussar.

Inga bussar med dåliga däck hittades.

Dörrarna ska öppnas automatiskt om något eller någon fastnar. Problem på flera bussar.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.