Kultur & Nöje

"Nästan obehagligt tajta"

Way out west Artikeln publicerades
Foto:Adan Ihse / TT

Way out wests sista akt First Aid Kit är brutalt vackert i regnet.

Att avsluta hela Slottskogsdelen av Way out west – det vill säga fånga festivalbesökare som både är trötta i benen, regnblöta, kämpar mot att nyktra till av skurarna och dessutom vill ha ett riktigt hjärtligt tack och farväl för den här gången – kräver sin scennärvaro. Trots att det både finns gammal stjärnglans och übermoderna uttryck i årets line-up finns det ändå bara en duo som klarar det.

First Aid Kits americanadoftande folkpop har ett ”internationellt steg” som man skulle sagt inom fotbollen, men det är ändå på hemmaplan som den största publiken finns.

Systrarna Klara och Johanna Söderberg ser ut att ha riktigt roligt på scen, ackompanjerade av både stråkar och blås kvällen till ära. De avslöjar också att det här är deras sista spelning på ett tag. Sedan albumet Stay Gold förra året har många konserter runnit under bandets broar och nu är de nästan obehagligt tajta. I kombination med den närmast utomjordliga stämsången försvinner tyvärr livekänslan då och då.

Men så spelas Ghost Town endast ackompanjerat av en gitarr och många tusen mobilficklampor, de gör en otippad cover på Black Sabbaths War pig och låter Wolf blir en slagverksbonanza, så är soundet skönt festivalskitigt igen.

Och de strömmar av folk som rör sig över området eller lämnar Slottskogen helt, gör det förmodligen endast på grund av att det är notoriskt svårt att både ta sig till och sedan in på klubbspelningarna som drar igång när Svedmyraduon sjungit klart. För ingen kan undgå att bli berörd när sista låten Emmylou ramas in av att himlen öppnar sig och de stora regndropparna glittrar i strålkastarljuset. Det är brutalt vackert.

Lisa Jagemark

Fakta

First Aid Kit

Lördag, Flamingo

Bäst: Öppningen med Lion’s Roar och Stay Gold är magisk.

Sämst: Ibland är stämsången och arrangemangen lite för perfekta.

Visa mer...