Narkos en grund i behandlingen
Ändå är det få som vet vad man kan göra åt det.
– Jag träffar många kvinnor som aldrig hört talas om ballongmetoden och jag vill belysa att den finns, säger överläkare Lennart Blomqvist.
Att behöva vara nära toaletten, undvika träning och ständigt känna sig trött. Det är saker som hör till vardagen för många av de 200 000 svenska kvinnor som lider av rikliga blödningar. Men trots så många drabbade är det få som känner till ballongmetoden. Det menar överläkare Lennart Blomqvist på SÄS gynekologiska avdelning.
– Många tror att det enda man kan göra är att använda hormoner eller ta bort livmodern. Samtidigt är det många kvinnor som inte vill använda sig av hormoner alls.
Men Lennart Blomqvist menar att det finns en annan, bättre metod, för de kvinnor som är klara med barnafödandet – ballongmetoden. Han har använt sig av den i sju år och har än så länge behandlat 90 patienter med mycket goda resultat.
– Tar man bort livmodern sjukskrivs man i en månad. Dessutom ökar risken för framfall och urinläckage. Med ballongmetoden kan du gå till jobbet nästa dag och de riskerna finns inte.
Han tror att metoden kan ha blivit lite bortglömd bland kollegor och allmänheten eftersom den tidigare var känd för att vara en mycket smärtsam behandling.
– Det gör väldigt ont om man bara använder lokalbedövning. Jag har kollegor vars patienter har behövts läggas in på intensivavdelningen efteråt, men vi på SÄS har jobbat väldigt mycket med att hitta bra smärtlindring och har kommit väldigt långt. Av alla de kvinnor vi har behandlat har vi inte behövt lägga in en enda.
På SÄS använder man sig av narkos, vilket gör att patienterna kan ha ont i som högst tre timmar efter behandlingen – om de ens har ont alls.
– Patienterna är otroligt nöjda efteråt och många av dem har frågat mig om varför de inte har känt till den här behandlingen sedan tidigare.
Värme/ballongmetoden Metoden syftar till att hjälpa kvinnor med riklig menstruation där man inte kan finna en orsak till rikligheten. Vissa kvinnor har en avvikelse i livmoderslemhinnan som gör att de blöder. Andra har muskelknutor i livmodern som orsakar problemet. I de två fallen är inte värmemetoden lämplig.Under värmemetoden gör man en så kallad ”värmedestruktion” av livmoderslemhinnan genom att värma ner den till ett sådant djup att den inte återhämtar sig. Det gör så att blödningarna minskar drastiskt eller försvinner helt. En av fyra kvinnor blir helt blödningsfria.På SÄS utförs behandlingen under narkos och tar 11 minuter att göra.Under behandlingen förs ett munstycke med den tomma ballongen in i livmodern. Ballongen fylls sedan upp med 87 grader varmt koksalt som cirkulerar i ballongen så att värmen kommer åt alla skrymslen och vrår i livmodern. Koksaltet cirkulerar runt i ballongen i 11 minuter.Maskinen som man använder på SÄS kallas MenoTreat. Den arbetar med ett tryck av 200 millimeter kvicksilver. Den är mycket känslig och om livmodern på något sätt reagerar under behandling stängs den av automatiskt.Efter behandlingen får patienten ligga kvar på avdelningen i cirka 3 timmar för övervakning.Många upplever överhuvudtaget inte någon smärta efteråt.De allra flesta kan gå till jobbet redan nästa dag.Patienten kan blöda i cirka 6 till 7 veckor efteråt, men sedan avtar det drastiskt eller slutar helt.Behandlingen utförs allra främst på kvinnor som är klara med sitt barnafödande. Risken att drabbas av både tidigt och sent missfall ökar markant efter behandlingen.Behandlingen får ej att användas som ett preventivmedel.