Annons

Stefan Eklund: Namn i rubriker en het fråga

Hur ska BT ha det med namn i rubriker? Den frågan engagerade många...
Stefan EklundSkicka e-post
Borås • Publicerad 25 juni 2020
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En hög med dagstidningar. Arkivbild.
En hög med dagstidningar. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

För- eller efternamn i rubriker? Det frågade jag Borås Tidnings läsare i en krönika för en dryg vecka sedan. Och vilken respons jag fick!

Frågan hade diskuterats livligt på redaktionen innan dess och gjordes så igen vid ett möte där jag redovisade de läsarreaktioner jag hade fått.

Annons

Nu är vi framme, inte vid bestämda regler kring detta men vid en hållning. Jag återkommer till den. Men först några reflektioner kring de många kloka resonemang som ni läsare hörde av er med.

För det första, det är en generationsfråga, alldeles uppenbart. Både de interna och externa reaktionerna tyder på det. Unga människor tycker att användandet av förnamn ger ett mer avspänt intryck. Efternamn känns formellt och stelt.

Äldre läsare är mer tveksamma, av flera skäl:

Det ger en känsla av falsk intimitet. Förnamn använder man bara om man känner en person väl.

Det finns äldre människor med minnen från det svenska klassamhället som kommer ihåg hur tjänstefolk tilltalades med förnamn; ”Idag vill jag att Anna skurar köksgolvet”.

Förnamn används som jargong av försäljare, och kan därmed kännas som en ”påklistrad kletighet”, som en läsare uttryckte det.

När vi diskuterade saken på ett redaktionsmöte landade vi i den föga förvånande slutsatsen att sammanhanget bör avgöra om rubriken ska innehålla ett förnamn. Men det finns ett antal frågor man bör ställa sig innan man gör det. Och då är vi framme vid den hållning jag nämnde ovan. Den har vi formulerat så här:

  • Innan du använder förnamn i rubrik, fråga dig själv varför!
  • Kan det verka förminskande?
  • Kommer vi så nära personen att ett förnamn är lämpligt eller kan förnamnsanvändningen ge ett intryck av falsk intimitet?
  • Låter jag genus eller position i samhället spela en roll?
  • När vi intervjuar personer i egenskap av deras funktion – använd inte bara förnamn i rubriken.
  • Låt aldrig utrymmet vara det som avgör om du ska använda förnamn eller inte i rubriken.

Med ambitionen att låta dessa punkter styra vårt rubrikarbete lämnar vi frågan. Stort tack för hjälpen och engagemanget, kära läsare.

Annons
Annons
Annons
Annons