GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nadim Ghazale: Då började jag att förstå hypen kring den svenska sommaren

Svensk sommar. Det finns inga ord som inger en större hoppfullhet och längtan än just dessa ord.
Borås • Publicerad 24 juni 2019
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som ett nysvenskt barn från ett land intill Medelhavet tog det ett tag att greppa vad som faktiskt var grejen med svensk sommar. En sommar som är rekordkort och som ofta saboteras av regn, fästingar eller kallt badvatten med småsten på̊ botten. Men landet låg ju trots allt under tre fjärdedelar av året begravt i mörker så längtan var nog tillräckligt stor för att inte bråka om saken.

Svensken ville komma bort, lämna sin stora bostad och bo lite mer trångt, gärna i något som kunde dras med bil. Han längtade efter att köpa duschvatten med poletter, bajsa i bås och diska i grupp. Att dricka kortburk med öl sittande i en campingstol intill en engångsgrill är mysigare än att dricka långburk i soffan framför Så ska det låta. Är svensken mer välbärgad äger han istället en stuga, båt eller både och. Stugan fick gärna ligga på samma ställe där alla andra i staden hade sina sommarhus.

Jag är inte den avundsjuka typen. Jag fick dessutom ofta åka med på båtarna och till stugorna. Jag åkte småbarnens ring medan andra åkte vattenskidor och coola vattenbrädor. Lite skämmigt men hur kul som helst. I sommarstugorna festade vi och sov över. Vi firade midsomrar och hånglade. Fläckvis solsken, blondiner, båtar, klippor och doft av tång. Jag började sakta förstå hypen kring svenska sommaren.

Jag tycker om att lyfta bra människor. Därför återkommer jag ofta till vuxna som under min uppväxt haft en positiv påverkan på̊ mitt liv. Att växa upp bland människor som inte ser ut som du med andra privilegier är en utmaning. Även om min omgivning aldrig fick mig att känna mig utanför fanns alltid den gnagande känslan där. Därför minns jag människorna som befriade mig från den känslan med extra värme. Ett av mina bästa sommarminnen som ung var när jag fick åka med en kompis och hans mamma till Danmark. Jag fick frågan och åkte med på min första semester utan föräldrarna.

Vi bilade, tittade på när hans storebror spelade fotboll, umgicks, spelade kort och käkade glass. Inget extravagant men bara att få̊ frågan och tillåtelsen betydde allt för en ung kille med en latent identitetskris och gnagande känsla av utanförskap inom sig.

Underskatta aldrig vilken påverkan känslan att vara välkommen och inkluderad kan ha på̊ unga människor, men också vad motsatsförhållandet kan komma att innebära. En för dig obetydlig gest kan för mottagaren ha spela en avgörande betydelse i livet, vänlig som elak. Det valet äger du faktiskt till stora delar själv och med ökad insikt om dina ords och handlingars makt kanske valet oftare blir av den vänligare sorten. Kanske kommer du en dag bli ihågkommen som någon som haft en positiv inverkan på̊ en annan människas liv, eller tvärtom. Valet är ditt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.