Morddömde 17-åringen överklagar – Malins mamma: "Tungt besked"

17-åringen som fälldes för mord och grov våldtäkt på Malin i Sparsör överklagar. Han vill istället bli fälld för grov misshandel och vållande till annans död och ha kortare straff.
Borås • Publicerad 8 december 2009

– Det känns tungt att få ett sånt besked. Vi började nästan tro att detta var över nu, säger Malins mamma.

I tingsrätten blev det tre års sluten ungdomsvård.

– Jag yrkar på en sänkning. Jag har inte gett mig in på någon närmare diskussion om hur långt det bör vara utan det får hovrätten nu pröva, säger pojkens försvarsadvokat Stefan Risö.

I domen den 23 november fälldes han alltså både för mord och grov våldtäkt.

Enligt Borås tingsrätt var det inte bevisat att pojkens avsikt var att döda 16-åriga Malin. Men han var likgiltig för att flickan kunde dö om hon lämnades svårt misshandlad i en bäck och därför ansåg rätten att det fanns ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

– Vi delar inte rättens uppfattning. Han hade inte någon form av uppsåt att döda och vi anser att brottsrubriceringen är felaktig, säger Stefan Risö.

Pojken erkänner inte heller våldtäkt, eftersom han sagt sig tro att Malin redan var död då han försökte ha sex med henne.

Och även om hovrätten skulle anser honom skyldig till mord och våldtäkt, anser advokaten att straffet kan kortas

Under polisförhören och rättegången sa 17-åringen gång på gång att han gav Malin ett knytnävsslag för att hon sagt något som gjorde honom arg. Sedan sparkade han henne flera gånger mot huvudet så att hon skulle få en minneslucka och glömma smällen.

Därefter tog han av hennes kläder för att bränna dem och utplåna bevis och fick då impulsen att ha sex med den medvetslösa flickan. Slutligen dumpades hon i en bäck och dog av drunkning och kvävning.

Dådet inträffade vid en busshållplats i Sparsör efter en ungdomsfest i början av augusti.'

Pojken yrkar också att det skadestånd han dömdes att betala till Malins anhöriga ska jämkas från cirka 293 000 till 150 000 kronor.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.