Annons

Mimmi Fasth: Djupt inuti vet han att han inte kan slå alla som kan tänkas göra hans barn illa

Publicerad 4 januari 2020 • Uppdaterad 5 januari 2020
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En pappa gormar och skriker och slår i skåpsluckor så att färg flagnar av listerna i taket. Hans dotter har precis berättat att en pojke gjort något mot henne som hon inte ville. Han är inte arg på dottern, han är rent ut sagt rosenrasande på pojkslyngeln hon berättat om. Han säger att han vill veta namn och adress för nu ska han dit och “slå in käften” på honom. Dottern vägrar berätta några detaljer, stryker frustrerat en tår från kinden och går till sitt rum.

Pappan förstår inte vad hon redan vet. Att det inte hjälper att slå in käften på någon som våldtagit. Det hjälper inte att gorma och skrika och hota. Vad som hjälper är om pappan och alla andra pappor och föräldrar och tanter och gubbar och syskon tillsammans jobbar för framtiden. Jobbar för att pojkarna ska sluta vara arga och göra sådant flickorna inte vill och för att flickorna i sin tur ska sluta vara rädda och kunna säga vad de egentligen vill.

Annons

Men nu är det faktiskt så att pappan är inte bara arg. Han är rädd också. Rädd för att han plötsligt förstår att världen är rätt stor och dottern är rätt liten men ändå snart vuxen och han kommer inte kunna vara där med henne hela tiden. Och någonstans djupt inuti så vet han att han inte kan hota och slå alla som kan tänkas göra hans barn illa. Någonstans vet han att han behöver ändra på framtiden och inte dåtiden och det går ju inte på annat sätt än att jobba förebyggande.

Det är lite jobbigt för pappan att sakta börja förstå det eftersom han hela sitt liv gått runt och bara låtit bli att tänka på det.

Pappan är också en sådan där pappa som “aldrig skulle säga att jag är feminist”, för feminister, det är ju sådana där galna, bittra tanter (säkert lesbianer!) som sprang runt utan bh på 70-talet, var kommunister och som än idag vägrar raka benen. Ingenting som pappan kan identifiera sig med. Han vill inte riktigt lyssna när dottern pratar med honom om det heller. Att kanske feminism handlar mer om att alla ska få frihet att vara sig själva och att vägen dit är lång och knölig, men att många har trampat upp delar av den redan. Kanske handlar feminism mer om att få komma till tals, att få delat utrymme och att alla människor ska få lika tillgång till livet och världen.

Han förstår inte heller att han själv är en del i hela det stora kretslopp som lett fram till att hon råkade ut för någonting hemskt.

Allt jag önskar mig till jul är en värld fylld av vuxna som fattar grejen och som aldrig viker sig i kampen om att alla barn ska få växa upp i trygghet. Civilkurage, kärlek och lite vanligt jäkla sunt förnuft.

En pappa kramar, tröstar och startar sedan en mansgrupp där män i alla åldrar träffas och pratar om hur de kan förändra världen till det bättre. Hans dotter har nämligen precis berättat att en pojke gjort något mot henne som hon inte ville.

Fakta

Mimmi Fasth

En 25-årig blandning av Göteborgare/Boråsare som bor vid havet, går i skogen och studerar om världen på universitet. Arbetar också som utbildningsansvarig på RFSL Sjuhärad och spelar teater mellan varven.

Annons
Annons
Annons
Annons