BT GRANSKAR: Miljöbolaget flaggar för nytt miljardbygge – kommunalrådet: ”Nu får det vara slutbyggt”

Borås energi och miljö har precis satt punkt för slutrapporten om det hårt kritiserade Sobacken, kommunens största investering någonsin.
Nu flaggar bolaget för att nya miljardbelopp kan krävas.
– Du skojar med mig, utbrister kommunalrådet Anna Svalander (L).
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 1 april 2022 • Uppdaterad 13 september 2022
Anna Svalander (L), kommunalråd, var ensam om att i fullmäktige motsätta sig EMC på Sobacken 2015. Nu reagerar hon kraftigt på att det kan vänta nya, stora investeringar.
Anna Svalander (L), kommunalråd, var ensam om att i fullmäktige motsätta sig EMC på Sobacken 2015. Nu reagerar hon kraftigt på att det kan vänta nya, stora investeringar.Foto: Jan Pettersson

2015 klubbade politikerna i kommunfullmäktige en historisk investering i ett energi- och miljöcenter (EMC), ett nytt kraftvärmeverk och avloppsreningsverk på Sobacken utanför Borås. EMC skulle ersätta de gamla biobränslepannorna på Ryaverket, det äldre kraftvärmeverket i centrala Borås.

När slutrapporten nyligen presenterades stod det klart att slutnotan för EMC stannade på närmare 3,6 miljarder kronor. Projektet blev 418 miljoner kronor dyrare och ett och ett halvt år försenat.

Fördyringen orsakade ramaskri bland Borås politiker när den blev känd.

EMC togs i bruk 2019 men nu kan BT visa att det redan i årets budget för Borås energi och miljö finns en ny stor post i investeringsplanen. 2027 har bolaget budgeterat en halv miljard kronor för ett nytt kraftvärmeverk eller en ny hetvattencentral. Bolaget reserverar sig för att siffrorna är mycket osäkra och att ”utredning kring kostnader pågår.”

Beskedet om en ny stor investering är en total överraskning för kommunalrådet Anna Svalander, vars parti Liberalerna är en del av Boråsstyret tillsammans med S, MP och C.

– Alltså, nu får det vara slutbyggt, säger hon.

Sobacken ligger strax utanför Borås. Den nybyggda delen, kraftvärme- och avloppsreningsverket, är Borås stads största investering någonsin. Trots det öppnar bolaget nu för nya investeringar i miljardklassen. Arkivbild.
Sobacken ligger strax utanför Borås. Den nybyggda delen, kraftvärme- och avloppsreningsverket, är Borås stads största investering någonsin. Trots det öppnar bolaget nu för nya investeringar i miljardklassen. Arkivbild.Foto: Anton Hedberg

Anna Svalander har läst, skrivit, debatterat och argumenterat om EMC på Sobacken i många år.

Gång på gång har hon krävt besked och förtydliganden. Förra våren tittade Anna Svalander på sin tjocka pappersbunt och tänkte att den inte längre skulle behövas, att alla turerna med bolaget var över. Hon hade uppfattat EMC på Sobacken som slutpunkten och misstänker att hon inte är ensam om det.

– Om det gjordes en enkät till fullmäktiges ledamöter tror jag att alla skulle säga: Sobacken, nu är det klart. Vi har fått en slutredovisning. Okej, det blev lite dyrare, men nu är det klart.

Några nya, kostsamma byggnationer på Sobacken eller Ryaverket har hon inte hört eller läst om.

Anna Svalander hade redan från början velat se en långsiktig plan från Borås energi och miljö.
Anna Svalander hade redan från början velat se en långsiktig plan från Borås energi och miljö.Foto: Jan Pettersson
”Om det gjordes en enkät till fullmäktiges ledamöter tror jag att alla skulle säga: Sobacken, nu är det klart. Vi har fått en slutredovisning. Okej, det blev lite dyrare, men nu är det klart.”
Anna Svalander (L)

När BT visar investeringsplanen för Anna Svalander blir hon också självkritisk. Hon var med och klubbade budgeten i kommunfullmäktige så sent som i januari tidigare i år. Hon säger:

– Jag får skämmas lite för att jag inte har sett det. Min andra reaktion är att bolaget gör precis likadant som 2008 då man på sin hemsida skrev att det ska byggas ett nytt energikombinat, man går före politiska beslut. Då etablerade man det som en sanning. Så får vi verkligen se till att det inte blir igen.

Anna Svalander beskriver ett mönster där hon som politiker ständigt har överraskats av bolagets manövrar. Hon har flera exempel.

Det första är från tiden då EMC planerades. Hon beskriver att politikerna innan den gigantiska satsningen inte skulle få se handlingar som underlag till sitt beslut.

– Då gick jag i taket. Förväntar ni er att vi i fullmäktige ska fatta ett inriktningsbeslut i miljardklassen utan att få läsa några handlingar?

Svalander beskriver att hon då på nåder fick låna ett exemplar.

– Det var stämplat konfidentiellt rakt över på varenda sida. Och då insåg jag direkt att det här är ju inte ett jättebra beslutsunderlag.

2019 uppdagades det att miljardbygget på Sobacken trots allt inte var tillräckligt, det krävdes reserver. Två tidigare utdömda biopannor på Ryaverket hade därför renoverats.

– Vi politiker fick höra att de var fallfärdiga redan 2008. Jag tyckte att det var anmärkningsvärd information att få tio år senare att de fortfarande var i bruk och kunde funka som back up, säger Anna Svalander.

Nu säger Svalander att hon från början hade velat se en långsiktig plan för hur boråsarna ska försörjas med värme och vatten.

– Jag vill inte få det fragmentiserat, utan som en helhet.

Anna Svalander var ensam om att i fullmäktige motsätta sig EMC på Sobacken 2015. Hon anser inte att bolaget har varit tillräckligt tydligt mot politikerna om att ytterligare stora investeringar kan vänta.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) hävdar att den halva miljarden i Borås energi och miljös investeringsplan inte är en överraskning för honom. Bilden är från ett annat sammanhang.
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) hävdar att den halva miljarden i Borås energi och miljös investeringsplan inte är en överraskning för honom. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Lars-Åke Green
”Om man hade bilden framför sig att efter Sobacken kommer inga investeringar till Borås energi och miljö, jag tror inte att någon i fullmäktige hade den bilden.”
Ulf Olsson (S).

Ulf Olsson (S) tillhör också Boråsstyret. Han är kommunstyrelsens ordförande och även ordförande för kommunens moderbolag Borås stadshus AB där Borås energi och miljö ingår. Men när han får frågor om bolagets framtidsplaner reagerar han annorlunda än Anna Svalander.

Ulf Olsson hävdar att den halva miljarden i investeringsplanen inte är en överraskning för honom, men kan inte precisera när han fick kännedom om den eller vad pengarna ska användas till.

På konkreta frågor svarar han med övergripande resonemang, men utifrån en helt annan utgångspunkt än bolaget. Ulf Olsson utgår från världsläget, Rysslands invasion av Ukraina och hur den påverkar framtidens energimarknad när han återkommande resonerar om behovet av beredskaps- och reservkapacitet. Dock är bolagets budget där den halva miljarden finns med, framtagen innan kriget bröt ut.

– Det har väl funnits tidigare planer kring några pannor som ska ersättas och så vidare men samtidigt behöver man nog fundera mer – hur ser vår beredskaps- och reservkapacitet ut i framtiden, säger Ulf Olsson.

Vad är din uppfattning om planerna efter Sobacken?

– På sikt är ju ambitionen att vi ska få bort Ryaverket för att inte behöva ha den typen av anläggning så centralt i staden. Samtidigt behöver man nog titta på reserv- och beredskapskapacitet.

Vad kan det konkret innebära för de anläggningar som finns i dag?

– Det tycker jag är svårt att säga. Där behöver man göra en rejäl genomgång från bolagets sida.

Han poängterar upprepade gånger att varje enskilt önskemål om investering ska granskas av politikerna i kommunfullmäktige.

– Det här är ju vad bolaget önskar sig.

Enligt Ulf Olsson har han inte fått några reaktioner på den halva miljarden i investeringsplanen.

Ingen har kommit till dig och sagt ”vad är det här”?

– Nej.

Det kan krävas mer pengar än en halv miljard, tror Ulf Olsson.

– Jaja, och det kommer säkert behövas ytterligare investeringar i framtiden. Det är jag helt övertygad om att bolaget behöver ha.

Ulf Olsson menar att investeringar hör energibolag till och att han ”hoppas och utgår ifrån” att det har varit klart för alla att fler väntar.

Han menar att bolaget har varit tydligt med att ytterligare miljardinvesteringar kan behövas, trots EMC.

– Ja, det tycker jag nog att man har sagt från bolagets sida. Det är nog ingen som har sagt att efter EMC har vi inga mer investeringar att göra.

Ulf Olsson är övertygad om att de flesta politiker delar hans uppfattning, men är inte konkret utan talar om investeringar i allmänhet.

– Om man hade bilden framför sig att efter Sobacken kommer inga investeringar till Borås energi och miljö, jag tror inte att någon i fullmäktige hade den bilden.

Slutrapporten om EMC på Sobacken slår fast att boråsarna fick det politikerna beställde. På en fråga om han håller med, svarar Ulf Olsson:

– Ja, det gör jag.

Fakta

Om Borås energi och miljö

• Borås energi och miljö AB är kommunens största kommunala bolag.

• Bolaget har haft det turbulent i ledningen. Två tidigare vd:ar tvingades bort under uppmärksammade former i januari 2019 och september 2020. I januari 2021 tillträdde Magnus Kårestedt som vd. Också på ordförandeposten har det varit stökigt. Under 2020 hade bolaget tre olika styrelseordförande. Nu är Roland Andersson (S) ordförande.

• Miljardprojektet Energi- och miljöcenter på Sobacken har slutrapporterats. Det blev 418 miljoner dyrare och slutnotan landade på närmare 3,6 miljarder kronor.

• Bolaget redovisar, enligt granskningsrapporten från Stadsrevisionen, 2,6 procent avkastning på totalt kapital för året och en soliditet om 11,2 procent. Bolaget uppnår inte kommunfullmäktiges avkastningskrav eller finansiella mål om soliditet för 2021.

• I december 2021 skrev BT om att bolaget misstänks för åtta fall av miljöbrott.

• Bolaget har också en ännu olöst mångmiljontvist med Serneke som gäller byggmaterialet i det nya kraftvärmeverket.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.