Annons

Migrationsverket: Boendet är skäligt för familjen

Boendesituationen på Spenshult är skäligt utifrån den standard som Migrationsverket har, menar enhetschefen på plats på förläggningen.
BORÅS • Publicerad 24 april 2021 • Uppdaterad 26 april 2021
"Det är inte skäligt och inte så det ska vara”, säger Migrationsverkets enhetschef om att allrummet saknar möbler och fungerande tv. Men att bo sju personer på 20 kvadrat är däremot helt enligt reglementet.
"Det är inte skäligt och inte så det ska vara”, säger Migrationsverkets enhetschef om att allrummet saknar möbler och fungerande tv. Men att bo sju personer på 20 kvadrat är däremot helt enligt reglementet.Foto: Susanne Lindholm/TT

Att sju personer i samma familj kan bo på cirka 20 kvadrat som familjen Hakimi nu gör, är helt enligt rutin.

– Däremot skulle vi aldrig låta personer som inte känner varandra bo tillsammans på det sättet. Det här gäller bara familjemedlemmar, säger Stina Andersson.

Annons

Hon är enhetschef för mottagningsenheten i Halmstad och har sitt kontor på flyktingförläggningen Spenshult ihop med andra medarbetare.

Hur ser ni på boendesituationen, utifrån att allrummet saknar inredning och fungerande tv, det verkar vara mögel i badrum, och att det står musfällor i köket?

– Det är inte skäligt och inte så det ska vara. Vi vet om att kvalitetsgraden är sänkt i samband med pandemin, då vi inte kan genomföra våra besiktningar av lokalerna i samma utsträckning som i vanliga fall. När det inte råder pandemi kan vi snabbare åtgärda saker som går sönder och så vidare.

I det gemensamma köket på Spenshult står musfällor utställda här och var.
I det gemensamma köket på Spenshult står musfällor utställda här och var.Foto: Anton Hedberg

Hur ser ni på smittfrågan i pandemitider, då cirka 350 personer bor på Spenshult och delar kök samt toalett och dusch?

– Vi gör riskbedömningar varje vecka och har en dialog med smittskyddet i region Halland. Vi följer deras bedömningar.

Tidigare har barnfamiljer prioriterats för flyttar från boendet till lägenheter. Hur ser ni på att barnfamiljer åter fyller boenderummen på förläggningen?

– Även om en del av de lägenheter som Migrationsverket hyr ut i småorterna runt Spenshult nu sägs upp, kommer vissa finnas kvar. På så sätt har vi fortfarande möjlighet att flytta personer från förläggningen till lägenheter.

Tidigare anordnades en rad aktiviteter för flyktingarna genom engagemang utifrån. I dag är tre personer aktiva. Hur tänker ni kring det?

– Innan pandemin var 13 olika organisationer ännu aktiva här. Tyvärr har det engagemanget minskat sedan covid kom. Men vad jag har förstått ska det snart dra igång aktiviteter för barn under sommarlovet.

– Flera som bor här har också ett arbete att gå till, och barn går i skola. Jag har inte fått några signaler på att det inte finns något att göra här, säger enhetschefen Stina Andersson.

Annons

BT har också ställt frågor till Migrationsverkets presskommunikatör Robert Haecks om de bantningar av boenden som nu sker runt om i landet.

– Vi förstår så klart att det är jättetråkigt att behöva flytta till en ny ort och lämna det man hade på den tidigare orten, säger Robert Haecks och fortsätter:

– Vi måste ändå genomföra det här eftersom många av de lägenheter vi hyrt har stått tomma i samband med ett minskat asylmottagande till Sverige. Vi har försökt att se till så att så många som möjligt ska kunna bo kvar där de bott.

– Sedan måste man komma ihåg att alla dessa bostäder är tillfälliga – får man ett avslag på asylansökan eller uppehållstillstånd kommer man behöva flytta oavsett.

Foto: Anton Hedberg
Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons