Mer regn att vänta
”Trenden är tydlig. Vädret har blivit varmare och därmed regnar det mer och mer. I vårt land gäller det här sambandet väldigt tydligt” skrev BT i november år 2000 i en intervju med klimatforskare Markku Rummukainen på SMHI.
Snart elva år senare kan hans kollega, Erik Kjellström, bara hålla med.
– De klimatsimuleringar som gjorts nu under 20 års tid har visat sig stämma i huvudsak med hur det blivit, framförallt när det gäller utvecklingen av den globala medeltemperaturen, säger han.
– Vi måste ta hänsyn till så kallade naturlig variabilitet också, men den långsiktiga trenden är att det generellt blir mer nederbörd i Sverige. Och ser vi till medeltemperaturen har den varit hög de senaste 20 åren i vårt land, även om 2010 är ett undantag.
När det gäller hur den ökade nederbörden kommer att falla, det vill säga i form av mer extrema skyfall eller bara allmänt oftare regnande och snöande betonar Erik Kjellström att detta inte går att säga något säkert om.
– Om vi tar översvämningarna i Arvika år 2000 och skyfallen på Orust året därpå som exempel så var de båda extrema händelser men som berodde på helt olika saker. I Värmland hade det regnat kraftigt i flera veckor och markerna blev helt mättade, medan det på Orust var fråga om nederbörd vid ett mycket kraftigt åskväder.
– Men i botten ligger egentligen enkel fysik. Kort sagt innebär mer värme att atmosfären kan innehålla mer vattenånga och därmed också ge mer nederbörd. Vi ser i våra mätningar också att det möjligen finns en viss tendens till fler fall av mer extrem nederbörd.
I går lämnade SMHI:s klimatforskare en rapport till regeringen med en uppdatering av det nuvarande forskningsläget om den globala uppvärmningen. Huvudbudskapet är att nyare forskning pekar på svårare följder för olika ekosystem till lands och havs, och att höjningen av havsnivån kan bli större än vad som tidigare rapporterats.
Är du mot den just den bakgrunden bekymrad över att opinionstrycket i klimatfrågan verkar ha svalnat på senare tid?
– Ja, det får jag väl säga. Det vi visar håller på att ske ger ju faktiskt stora och allvarliga konsekvenser och detta borde tas på större allvar.