Med fantasi kommer självkänsla

Borås Artikeln publicerades
Mikael Wahl, eller Randige Roland som han också kallas, säger att han vill främja barnens skrivande.
Foto:Lennart Magnusson
Mikael Wahl, eller Randige Roland som han också kallas, säger att han vill främja barnens skrivande.

Bloblo, milleflink eller hattsko? I skrivverkstaden Ordpalatset får barnen skriva och hitta på vilka ord som helst. När BT besökte verkstaden under torsdagen var det många som ville berätta sina påhittade historier.

BT berättade i förra veckan om satsningen på Ordpalatset. Projektet är en skrivarverkstad för barn i tioårsåldern som under våren tar emot elever från Fjärdingskolan. Projektet, som finansieras av Tore G Wärenstams stiftelse, går ut på att barnen helt fritt ska få använda sin fantasi till att skriva historier.

– Det viktigaste är att det här är en aktivitet som är helt skilt från skolan. Här har barnen inga krav - de behöver inte stava rätt och det finns heller inga mallar för hur de ska skriva, säger Annika Koldenius, som är en av inspiratörerna till projektet.

Hon säger att projektet hittills är lyckat.

– Vi är noga med att berömma alla barnens berättelser - vi strävar efter att stärka deras självförtroende. Och hittills har resultatet varit över förväntan - barnen är helt lyriska och överlyckliga, säger Annika Koldenius.

Hanna Skoglund, som är lärare på Fjärdingskolan, har märkt att barnen är gladare sedan de har gått till Ordpalatset.

– Det är ett väldigt lyckat och inspirerande projekt. Barnen är intresserade och tycker att det är väldigt spännande. På sikt tror jag att det kan få positiva effekter och kanske kan göra att barnen jobbar bättre i skolan, säger hon.

Det finns en "affär" där barnen kan köpa saker i utbyte mot ett påhittat ord. Pedro Elizalde, från Fjärdingskolan, tyckte det var kul att hitta på egna ord.

– Jag hittade på ordet sympa - det betyder snygg. Jag tycker att det är roligare att gå till skolan nu - man kan fantisera om olika saker med sina vänner, säger han.

Och eleven Tanja Kovacevic, som också hon går på Fjärdingskolan, säger att hon har fått bättre självförtroende efter att ha varit på Ordpalatset.

– Jag känner att jag vågar prata mer nu när vi har blivit peppade till att göra det. Och förut var det ingen i klassen som lekte med varandra. Men det här har gjort att vi alla leker tillsammans, och det är kul, säger hon.

I slutet av april kommer ett diplom att delas ut till alla elever. Men Lars-Gunnar Wahl, som är en av initiativtagarna till projektet, hoppas att projektet inte slutar där.

– Vårt mål är att detta ska bli en institution för alla barn i Sverige. Men det är kanske att sikta lite högt. Vi har ju pratat om drömmar i dag, säger han med ett skratt.