”Måste stödja innovation”

Forskningsprojektet Beta Borås, som bedrivs i BT-huset, fick uppmärksamhet under Almedalsveckan. ”Staten och regionerna måste stödja innovation” säger Jonathan Falck, senior advisor vid Lindholmen science park.
Borås • Publicerad 2 juli 2018
Medarbetarna från Beta Borås, Frida Dam Bergstedt och Jonathan Oskarsson Dahlén, i Västsvenska arenans tält.
Medarbetarna från Beta Borås, Frida Dam Bergstedt och Jonathan Oskarsson Dahlén, i Västsvenska arenans tält.Foto: Joel Engblom

Hur gör man samhällsjournalistik intressant för 25-35-åringar? Den frågan söker ett svar i forskningsprojektet Beta Borås, som drivs av Lindholmens science park, Borås Tidning och Västra Götalandsregionen, Södertörns högskola och Rise interactive.

I frågan finns en demokratiaspekt, och i Almedalen hölls ett seminarium där inbjudna från politiken var Ulf Dernevik (MP), politiskt sakkunnig på kulturdepartementet och Conny Brännberg (KD) från kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

– Det är oroande att färre unga tar del av gedigen journalistik. Men det är samtidigt hoppfullt att mediernas uppvaknande lett till en mobilisering, säger Ulf Dernevik.

Görs det rätt saker och tillräckligt mycket saker?

– Nej och nej. Allra viktigaste som stat och region kan göra är att stödja innovation. Medierna behöver mer stöd, och vill jobba mer med akademierna, säger Jonathan Falck, senior advisor.

Ulf Dernevik pekade på att det inom ramen för presstöd också finns ett innovationsstöd.

– Det är inte tillräckligt, men det är ett viktigt steg som tagits, säger han.

Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.