Markprover ska tas på Hedvigsborgsgården

Nu ska också markprover tas på Hedvigsborgsgården och fler väggar ska rivas i jakt på vad som kan ha orsakat barnens problem.
Borås • Publicerad 6 september 2013
Foto: Anton Hedberg

Förhoppningen är att flytten till Götagården ska göra att barnen tillfrisknar.

Annars kommer medicinska utredningar att bli aktuella.

Under fredagen träffades ansvariga från lokalförsörjningskontoret, barnhälsovårdsöverläkaren, personal från smittskyddsenheten, rektor, huvudskyddsombud och kostchefen i ett sedan länge planerat möte. Svaret alla vill ha är varför barnen blev sjuka på Hedvigsborgsgården. Förra fredagen togs ju beslutet att alla barn och all personal skulle lämna förskolan och i onsdags flyttade de in på Götagården.

– Nu avvaktar vi och ser om barnen håller sig friska där, säger fastighetsförvaltare Kent Hedin.

Fortsätter barnen att vara sjuka ska de undersökas.

– Kanske gör man gå också provtagningar på barnen.

Hedin konstaterar att om barnen tillfrisknar då pekar allt på att något inte är som det ska på Hedvigsborgsgården.

– Vi har ju hittat lite mögel och fukt här och där. Vi fortsätter med och utvecklar provtagningen. Och där vi har fuktinslag kommer vi att öppna upp en del väggar för att ser hur omfattande det är. Vi kommer också att ta markprover.

Ännu finns ingen teori om vad som kan ha gjort att barnen blir sjuka. Enligt Hedin har den medicinska expertisen som deltog i mötet inte varit med om, eller hört talas om, något liknande.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.