”Man kan inte bara gnälla – det är vi unga som måste förändra samhället”

När kompisen sa att han funderade på att byta sitt namn för att få jobb, bestämde sig killarna för att starta ett eget rekryteringsföretag. Målet är att göra rekryteringen mer rättvis.
Borås • Publicerad 15 juni 2022
Abdallah Elayyan, Albin Qela och Yasser Mohamed är grundare av rekryteringsföretaget Moderna Consulting.
Abdallah Elayyan, Albin Qela och Yasser Mohamed är grundare av rekryteringsföretaget Moderna Consulting.Foto: Vildana Aganović

Trion som grundade rekryteringsföretaget Moderna Consulting, Abdallah Elayyan, Yasser Mohamed och Albin Qela är 60 år gamla – tillsammans. Som unga företagare är de väl medvetna om den svåra resan de har framför sig. Men killarna säger att de inte är rädda att ta i och arbeta hårt.

Förutom det nystartade företaget jobbar de alla extra på lager. Yasser pluggar också till systemvetare på högskolan och Abdallah tar studenten om en vecka. Så, ett hårt jobb och många bollar i luften är inte ett problem.

”Det som verkligen väckte oss och motiverade oss att ta ett kliv framåt i det här var när en nära vän kom och sa att något i stil med ”jag vill byta namn för att få ett jobb”.”
Yasser Mohamed
Albin, Abdallah och Yasser jobbar för ett mer jämlikt samhälle via sitt rekryteringsföretag. – Man ska inte behöva tänka att man måste byta namn för att få jobb, säger Yasser.
Albin, Abdallah och Yasser jobbar för ett mer jämlikt samhälle via sitt rekryteringsföretag. – Man ska inte behöva tänka att man måste byta namn för att få jobb, säger Yasser.Foto: Vildana Aganović

Att fördomar finns och att de ibland styr vilka man anställer i sitt företag är de överens om. Det kan handla om allt från etnicitet, ålder eller funktionshinder.

Tanken på att starta företaget föddes när en kompis sa att han funderar på att byta namn för att få ett jobb.

– Där någonstans kände vi att det var något som inte stämde, säger Yasser.

Killarna säger att det är allas ansvar att på sitt sätt jobba för ett mer jämlikt samhälle.

– Vi är unga och medvetna om att framtiden vilar på oss och att det är vi som måste förändra det vi inte tycker om i samhället. Man kan inte bara gnälla, säger Albin Qela.

De tre har under hela förra året suttit långa dagar och planerat för starten av företaget som de sedan två månader tillbaka driver ihop. Och en första kund är redan på väg.

– Vi hoppas kunna få svar inom kort, säger Yasser.

Trots att alla tre pluggar och jobbar samtidigt har de hunnit med att göra en marknadsanalys av branschen som de tycks ha hittat en lucka i – rekryteringen måste helt enkelt bli mer rättvis. Alla måste få en chans till ett arbete och som ung måste man ges en chans även fast man inte har så stor erfarenhet.

Varför tycker ni att ert företag behövs?

– För att vissa har svårare att få ett arbete med andra. Till exempel unga och utlandsfödda, säger Yasser.

Ni säger att ni jobbar med ”rättvis rekrytering”, vad menar ni med det?

– Vi vill veta vad du kan bidra med istället för att fokusera på saker som inte spelar roll, etnicitet och bakgrund till exempel, säger Yasser.

– Vi har också sett många unga talanger som aldrig får en chans. Där vill vi bidra med att hjälpa dem till ett arbete, fyller Albin i.

Albin, Abdallah och Yasser ser sin unga ålder som både en för- och nackdel i sitt företagande.

– Fördelen är att vi är unga, nyfikna och hungriga, säger Albin.

– Ja, vi vill lära oss mer och hitta nya lösningar, det är vi som unga bra på säger, Abdallah.

Han menar dock att nackdelen kan vara att de som så unga inte kommer att tas på allvar i början och att det ligger en tyngd på deras axlar att bevisa att de är lika seriösa som alla andra.

Ingen av killarna vill jämföra sig med andra i branschen, de vill växa och utvecklas längs vägen och göra saker på sitt sätt.

– Vi utvecklar inte bara ett företag tillsammans, vi lär oss av varandra och utvecklas som personer. Vi får se vart det tar oss, säger Abdallah.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.