Mäklarna märker ännu ingen skillnad

Fastighetsmäklare i Borås har inte märkt av någon reaktion hos villaköparna över den nya bolåneregeln.
Borås • Publicerad 9 oktober 2010

– En orsak är säkert att fastighetspriserna i Sjuhärad inte ligger på storstadsnivåerna, säger Andreas Bergqvist på Mäklarhuset Bergqvist och Davidsson.

Att reglerna skulle ändras den 1 oktober har varit känt sedan länge, men varken på Mäklarhuset eller hos Husbutiken har man kunnat notera att fler ville sälja innan detta datum.

– En och annan kund har väl frågat om de nya reglerna, men jag ser inte att de har påverkat marknaden. Bankerna har hittat lite olika lösningar, det avgörande är ju att man ställt upp, säger Andreas Bergqvist.

– Dessa 15 procent som det handlar om betyder ju dessutom väldigt mycket mer när vi kommer upp i de prisnivåer på 4-5 miljoner kronor som gäller för till exempel Göteborg och Stockholm, betonar han.

Husbutiken AB:s delägare Peter Apelqvist säger till BT att han själv inte stött på att kunder hindrats köpa hus av takregeln. Men han tycker inte att den är bra för det.

– Det är ytterst få familjer i 30-årsåldern som hunnit spara ihop 200 000–300 000 kronor, även om de har jobb och stabil inkomst. Detta skulle i förlängningen kunna bidra till osund kreditgivning, för om inte banken vill låna ut finns det alltid någon annan som är beredd att göra det.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.