Mager budget för pensionärer

Märkbar satsning på de med lägst pension – men majoriteten får nöja sig med slantar.
Borås • Publicerad 4 september 2008

De pensionärer som har det sämst ställt får drygt 200 kronor i månaden med regeringens skattesänkningar. En vanlig pensionär får nöja sig med 68 kronor.

– Det är ju ingenting, säger 70-årige Torgny Dahlberg till TT.

Regeringens skattesänkningar har hittills inriktats på löntagarna. Det ökar sysselsättningen och tillväxten, vilket också kommer pensionärerna till del, har argumentet varit mot pensionärernas kritik.

Inför höstens budget har regeringen backat något från jobblinjen och lovat skattesänkningar för de pensionärer som har det sämst ställt. I förslaget som presenterades av alliansledarna på onsdagen får cirka 25 procent av landets pensionärer drygt 200 kronor per månad.

– Förslaget är mycket pricksäkert. Det är en fördelningspolitiskt välmotiverad reform, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

I det ursprungliga förslaget skulle skattesänkningarna begränsas till de pensionärer som har det sämst ställt, upp till 131?500 kronor. I det omarbetade förslaget omfattas inkomster upp till 363?000 kronor per år, det vill säga drygt 90 procent av alla pensionärer.

68 kronor

Avtrappningen är dock påtaglig. En pensionär med en inkomst på 150?000 kronor får nöja sig med 818 kronor, vilket är ungefär 68 kronor i månaden.

70-årige Torgny Dahlberg, som bor i Järfälla utanför Stockholm, är inte imponerad över skattesänkningarna.

– De pengarna försvinner snabbt. Maten är så dyr och det kostar mycket att resa, säger han.

Han kan inte förstå varför pensionärerna inte får samma sänkningar som löntagarna får.

Både socialdemokraterna och pensionärsorganisationen PRO anser också att regeringens skattesänkningar inte är tillräckliga.

– Det är tydligt att enligt regeringen så är en pensionär som tjänar 150?000 kronor om året en höginkomsttagare, för de får bara 68 kronor i skattelättnad. Jag är rädd för att de kommer att bli besvikna, säger socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Thomas Östros.

– De lägger förslag som vidgar klyftan, inte minskar den. De har inte förstått hur upprörda pensionärerna är. Vi vill göra generella skattelättnader för alla pensionärer som minskar klyftan. Vi har tidigare föreslagit 2?000 kronor per år och i vår budgetmotion kommer vi att utöka det beloppet, säger han.

– Vårt krav är att beskattningen av pensionärer ska jämställas med beskattningen av löntagarna. Det här är inte ens i närheten av det. Det här är något bredare än det förslag som gick ut på remiss tidigare men inte ens i närheten av skattesänkningarna för löntagarna, säger Anders Teljebäck, förbundssekreterare på PRO.

Utöver skattelättnaderna höjer regeringen den så kallade skäliga levnadsnivån inom äldreförsörjningsstödet och det särskilda bostadstillägget för pensionärer liksom förbehållsbeloppet vid fastställande av avgifter inom socialtjänsten. Nivåhöjningarna motsvarar en förbättring på cirka 2?600 kronor per år.

Höjda pensioner

Regeringen framhåller också att pensionerna höjs med 4,4 procent till följd av prisjusteringar. Det innebär en höjning på 4 000 kronor i år och 6 000 kronor nästa år.

Även garantipensionen höjs med 4,4 procent. Inflationen var i juli å andra sidan just så hög.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.