1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Smutsig valrörelse på nätet

En lugnare valrörelse än väntat i den fysiska miljön. Men på nätet har det varit smutsigare. Det säger polisens kommenderingschef Lena Matthijs med dagar kvar till valet.
Lena Matthijs, till vardags polisområdeschef i Älvsborg, leder region Västs arbete under valrörelsen. Arkivbild.
Foto: Anders Robertsson

Trots att partiledar- och ministerbesöken avlöst varandra i Västsverige de senaste veckorna har det varit lugnt för polisen. Förutom en stor insats i samband med Jimmie Åkessons tal på Järntorget i Göteborg har det flutit på utan större incidenter.

Men i den digitala världen har det varit smutsigare, menar Lena Matthijs.

– Det är där folk är nu. I stället för att vara ute i världen och aktivera sig sitter man vid datorn. Där begås brott och det finns en hatfull ton mot dem som engagerar sig politiskt, säger hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Den blir fulare eftersom folk blir modigare bakom tangentbordet. Det är demokratihotande att politiker känner sig hotade i nätmiljön.

Hon påpekar att mycket av det som skrivs till politiker inte är brottsligt.

– Men mycket är olämpligt. Vi får fundera på om vi saknar något i vår lagstiftning när det gäller otillbörlig påverkan mot personer. Med otillbörlig menar jag att man använder sig av förtäckta hot.

I nuläget finns det pågående förundersökningar om valrelaterade brott. De hanteras av demokrati- och hatbrottsgruppen i Göteborg och de olika lokalpolisområdena.

– Men det är färre brott än vad vi hade väntat oss, säger Matthijs.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har polisen haft en särskild insats kring valet. Den styrs nationellt, men varje polisregion har en organisation som arbetar med det. I region Väst leds den av Lena Matthijs.

– Mitt jobb är att hålla ihop arbetet som bedrivs i hela regionen. Allmänna sammankomster är en del, utredning av valrelaterade brott en annan, säger hon.

Polisen har haft betydligt mindre insatser jämfört med 2014 – då exempelvis Jimmie Åkessons turnéer krävde mycket bevakning. I år har det, förutom mötet i Göteborg förra veckan, varit ganska små insatser, menar Matthijs.

– Det har gått väldigt bra. Vi har lyckats genomföra de allra flesta möten utan några större störningar över huvud taget. Men folk går inte ut på samma sätt nu som för fyra år sedan.

Polisens särskilda insats upphör inte på söndag, utan pågår åtminstone tills en regering har bildats.

– Det här är i princip den viktigaste uppgiften som polisen har i ett demokratiskt samhälle: att upprätthålla demokratin och tryggheten för medborgarna att kunna rösta, säger Lena Matthijs.

Läs mer

Sport

”Jimmy tar ut de bästa – jag är inte en av de elva nu”

Marokhy Ndione besviken: ”Förstår att det har varit mycket snack”

Borås

Man misshandlad – med sin egen rullator

En kvinna i 30-årsåldern ska ha utdelat slag och slängt en rullator på sin ex-pojkvän.

Nyheter

Udda regskylten: Transportstyrelsen stoppar Sjuhäradsbo

Teckenkombinationen kan uppfattas som stötande.

Borås

TV: Här öppnar gängmännen eld på Norrby – se skottdramat

Misstänkt skytt på fri fot – tidigare efterlyst för skjutning mot polishuset.

Borås

Efter krisen – doldisen som kan ta över som kommunalråd: ”Hedersamt”

✓ Hon föreslås bli Malin Carlssons efterträdare ✓ Tog ställning mot kritikerna under krisen ✓ Interna kritiken: ”Inte den lämpligaste”

Mark

Algblomning i populära badsjön – avrådan att bada

Kommunen går ut med varning efter upptäckten