Värme, ljus och en kall fisk var några inslag i gårdagens kröning av Borås och Sjuhäradsbygdens lucia Rebecka Lewin.
Borås • Publicerad 12 december 2010
Många hade samlats på torget för att beskåda kröningen av årets Lucia.
Många hade samlats på torget för att beskåda kröningen av årets Lucia.Foto: Bengt Lagerstedt
Lucia Rebecka Lewin och tärnorna åkte runt torget två gånger så att alla skulle få se dem.
Lucia Rebecka Lewin och tärnorna åkte runt torget två gånger så att alla skulle få se dem.Foto: Bengt Lagerstedt
Alla ville ha sin egen bild av lucia Rebecka Lewin och tärnorna.
Alla ville ha sin egen bild av lucia Rebecka Lewin och tärnorna.Foto: Bengt Lagerstedt
Kröningen i går kväll på rådhustrappan är en av höjdpunkterna på luciavandringen för lucia Rebecka Lewin och tärnorna (närmast Frida Alexandersson och Elin Svensson). 120 framträdanden är avklarade och drygt 40 återstår.
Kröningen i går kväll på rådhustrappan är en av höjdpunkterna på luciavandringen för lucia Rebecka Lewin och tärnorna (närmast Frida Alexandersson och Elin Svensson). 120 framträdanden är avklarade och drygt 40 återstår.Foto: Bengt Lagerstedt

Innan årets Boråsambassadör Carl-Axel Ekman krönte lucian presenterades hon och tärnorna Charlotte Dahlberg, Frida Alexandersson, Elin Svensson, Clara Dahlquist, Fredrika Ahlstrand och Erika Thorvaldsson av luciageneralen Göran Krafft.

För Lions Club är luciaarrangemanget inte bara ett sätt att sprida ljus och värme på alla de platser som luciaföljet besöker, utan de pengar som samlats in under vandringen och av Lionsmedlemmar i gula jackor på Stora torget i går har också stor betydelse. De går bland annat till fritidsverksamhet inom äldreomsorgen.

I sitt kröningstal anknöt Carl-Axel Ekman till lucia som symbol:

– Lucia är för mig en kamp mot mörkret. Inte bara vintermörkret, utan allt mörker som finns i världen. Här hemma finns det gamla som behöver hjälp och i Garissa där jag verkar finns unga flickor som vi hjälper från fattigdom och tvångsäktenskap.

Han sade att kärlek och gemenskap ger trygghet och glädje och efter att han krönt Rebecka Lewin avslutade han med ett enkelt ”Kram på dig”.

Lucia och tärnor sjöng flera sånger från rådhustrappan, innan det var dags för ett nytt inslag. Rebecka Lewin fick äran att inviga den isskulptur i form av en fisk som precis blivit färdig. Det gjorde hon till ackompanjemang av fyrverkerier.

Därefter Kulturskolans orkester och brukshundsklubbens lill-lucia, som i år var tre små tomtar, täten och gick hela två varv runt torget med luciavagnen efter sig så att alla skulle få en chans att se.

När lucia och tärnor klivit ner från vagnen utbröt kramkalas. Rebecka Lewin omringades av släkt och vänner. Pojkvännen Daniel Abrahamsson var förstås en av dem.

– Det är inte lätt att vara ifrån varandra så mycket, säger Rebecka Lewin. Men familjen får passa på att komma när vi har konserter och offentliga framträdanden så kan vi alltid få en liten stund.

Luciaföljet hade vid kröningen gjort 120 framträdanden och det återstod drygt 40, bland annat söndagskvällens två luciakonserter.

Vi är inte så kroppsligt trötta, men rösten får jobba hårt, säger Rebecka Lewin.

Hon sjunger mycket i kyrkan i vanliga fall och går på estetisk/musik på Bäckängsgymnasiet så hon är van, men luciaperioden blir väldigt intensiv.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.