1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lotten Collin får årets Nils Horner-pris: ”Det är en stor ära”

Som Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Latinamerika förväntas hon snabbt skildra en nyhetshändelse direkt på plats.
Men Lotten Collin värdesätter lika mycket ett välgjort och långsamt berättat reportage.
– Det kan få människor att stanna upp och ta sig allra längst in i hjärtat, säger Lotten Collin, som får årets Nils Horner-pris.
Lotten Collin får årets Nils Horner-pris. Hon har varit Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent sedan 2013.
Foto: Sveriges Radio

BT når Lotten Collin på mobiltelefon i bostaden i Colombias huvudstad Bogotá. Det är här hon har sin bas sedan fyra år tillbaka.

I bakgrunden hörs spädbarnsjoller. Det är ettårige sonen Isidor som ivrigt pockar på mammas uppmärksamhet.

– Att få barn är givetvis en stor förändring i ens liv, det vet ju alla nyblivna föräldrar, säger Lotten Collin.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Du rör dig över ett stort arbetsfält med mycket resor. Hur går det att kombinera med familjelivet?

– Det har fungerat bra. Som tur är har jag en fantastisk man här hemma. Men jag försöker korta mina resor och sänka ambitionsnivån. Mitt sociala liv ägnar jag helt och hållet åt familjen.

Fascinationen för Latinamerika väcktes tidigt i livet. Som tonåring besökte Lotten Collin Brasilien och 18 år gammal reste hon till Chile för att lära sig spanska och studera på en musikhögskola.

– Jag spelade cello och sjöng och meningen var väl att jag skulle satsa på musiken. Men efter tag insåg jag att jag inte var tillräckligt bra, säger Lotten Collin.

I stället halkade hon av en slump in på journalistiken.

– Under ett lov från skolan deltog jag i ett lokalt radioprojekt. Då märkte jag hur effektivt mediet är och hur man når folk direkt, säger Lotten Collin, som sökte in på en utbildning i radioproduktion i Piteå när hon var tillbaka till Sverige.

2004 anställdes Lotten Collin på Sveriges Radio där hon arbetade med flera olika program inom Ekot, P1, P3 och P4. 2013 tillträdde hon som Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent efter Lars Palmgren. Men till skillnad från Palmgren, som var bosatt i Santiago, stationerades Lotten Collin i Rio de Janeiro.

– Eftersom jag skulle starta ett nytt kontor så det var mycket praktiska detaljer som skulle fixas.

Lotten Collin intervjuar en kvinna som arbetar på en stor industri för snittblommor i Ecuador.
Foto: Sveriges Radio

I dag, sju år senare, har Lotten Collin hunnit bli varm i reporterkläderna. Och det är ofta tvära kast. Allt från demonstrationer och FN:s inställda klimatmöte i Santiago och knarkkarteller i Mexiko till besök på en stor industri för snittblommor i Ecuador eller att skildra miljökonsekvenserna av ett stort vattenkraftverk på colombianska landsbygden.

quote
För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent.

Och det är just mixen av jobb och inte minst friheten att kunna växla tempo som tilltalar henne.

– Det är ofta är så mycket direktsändningshets i dagens journalistik. Jag tycker att välgjorda reportage har en större chans att spegla världen och vardagen. Det kan få människor att stanna upp och ta sig allra längst in i hjärtat.

Just förmågan att skildra både politiska omvälvningar och vardagsliv gör Lotten Collin till en värdig mottagare årets Nils Horner-pris.

– Det är en stor ära. Samtidigt som det varje år är en påminnelse att Nils inte finns bland oss oss längre.

Vad var ditt förhållande till honom?

– Jag lärde känna honom både som kollega och privat. När jag satt på redaktionen i Stockholm hade jag ofta kontakt med honom. Och när han var hemma umgicks vi och tog promenader tillsammans.

Med tanke på det som hände Nils – hur säker känner du dig själv när du jobbar?

– Det är väldigt sällan som utländska journalister attackeras. Däremot är jag alltid orolig när jag träffar och pratar med en latinamerikansk kollega. De är ofta mer utsatta än vad jag är.

Den senaste tiden har präglats av folkliga protester och politisk omvälvning i flera länder. Hur ser du på Latinamerikas framtid?

– Det är bekymmersamt. Regeringar har främjat ekonomisk tillväxt men samtidigt har det inte avspeglats i människors liv. Orättvisorna har ökat. Dessutom har exploateringen av naturområden en stor miljöpåverkan.

Fakta:

Lotten Collin

Ålder: 35
Yrke: Journalist och utrikeskorrespondent.
Bor: I Bogotá och Stockholm.
Familj: Martin och sonen Isidor.
Saker jag gillar: Tropisk frukt, feminism och ceviche.
Saker jag ogillar: När människor tittar på mobilen istället för på varandra.

Fakta:

Nils Horner-priset

• Lotten Collin får årets pris med motiveringen: ”För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent.”
• Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.
Priset ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med detta menas förstås journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.
• Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor. Priset delas ut den 5 maj under ett seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet. I samband med prisutdelningen föreläser pristagarna på både JMG och Bäckängsgymnasiet i Borås – Nils Horners gamla skola.
Tidigare pristagare:
2015: Katja Magnusson. 2016: Terese Cristiansson. 2017: Anna Roxvall. 2018: Stefan Åsberg och Niclas Berglund. 2019: Lotta Härdelin.
I juryn ingår BT:s chefredaktör Stefan Eklund, tidigare SVT-medarbetaren Stig Fredriksson, utrikeschefen vid Sveriges Radio Ginna Lindberg, samt Ulla Sätereie, universitetsadjunkt vid JMG, Göteborgs universitet.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Nyheter

Blodbrist på Säs – låga nivåer av särskilda blodgrupper

Ulricehamnarna får åka till Borås för att ge blod under sommaren. A+ och 0- efterfrågas.