Annons

Lundbergs fråga: ”Varför får hat och lögner fäste”

Den som vill skydda demokratin bör fokusera på varför lögner och hat får fäste, inte på tekniken som används för att sprida desinformation. Det påtalade Jonathan Lundberg under en föreläsning på Stadsbiblioteket.
Borås • Publicerad 4 april 2022

Här saknas innehåll

Jonathan Lundberg är journalisten och författaren bakom böckerna Sverigevänner och Från världskrig till nätkrig. På måndagskvällen föreläste han om hundra år som formade internet.

Han drog paralleller mellan 20-talets USA och dagens sociala medier där hat lögner och propaganda sprids snabbare än någonsin förr. Under den stora depressionen beskrevs massmedierna som demokratins dödgrävare. I dag finns det ett växande ökande tryck mot de digitala teknikjättarna för att hålla nätet rent.

Annons

– Även om teknikjättarna modererar plattformarna för att skydda demokratin, så kan effekten på lång sikt bli att det faktiskt skadar demokratin, sa Jonathan Lundberg och varnar för utvecklingen.

När grupperingar på nätet stängs av från de stora plattformarna söker de sig i stället till mindre egna plattformar där alla tycker ungefär likadant, och där det märks en ökande aggressivitet.

– Vi kanske kanske borde fokusera mindre på den nya tekniken, mindre på hur extremister och konspirationsteoretiker sprider sina lögner, och mer på varför människor har blivit mottagliga för dem, de bakomliggande orsakerna.

Foto: Anton Hedberg

Lundbergs poäng är att vi för att förstå behöver lyssna mer på varandra, inte tysta varandra.

Först ut på scenen var dock Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund som intervjuades av Erik Jullander, reporter på BT. Temat var mediernas ansvar i desinformationens tidevarv och bland annat togs förtroendet för dagspressen upp.

Vad kan vi som journalister göra för att förtroendet ska öka?

– Det är viktigt att vi håller en hög kvalitet i det vi gör. Men också transparens är viktigt, att beskriva varför vi skriver som vi gör, sa Stefan Eklund.

Föreläsningen på Stadsbiblioteket genomfördes i ett samarbete mellan Borås Tidning och Biblioteken i Borås.

Hanna GrahnSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons