Annons

Lejonhona födde till allmänt beskådande

Höstlovsbesökare i djurparken kunde på fredagen göra en sällsam upplevelse.
Borås • Publicerad 1 november 2009

Ute i det fria i lejonparken, till allmänt beskådande, födde en lejonhona till en unge.

Sedan blev det två ungar till, men då hade mamman dragit sig undan i födsloburen.

Annons

Den här veckan har djurparken haft höstlovsöppet och för besökarna som gick dit på fredagen, blev besöket ovanligt dramatiskt.

En av de tre unga honorna var dräktig och förlossningen var väntad. Vad som inte var väntat var att hon tänkte invitera besökarna att vara med vid förlossningen.

– Hon födde den första ungen utomhus. Sedan kunde vi ta in lejonen och lejonhonan till födsloburen och gå ut och hämta ungen. Under natten födde hon så två ungar till, berättar avdelningschef Karin Mårtensen, Borås Djurpark.

Som följd av födelsen hålls lejonhuset stängt idag, söndag, för att mamman och ungarna ska få lugn och ro.

– Mamman har inte riktig tagit hand om ungarna, utan vi får se hur det går. Besökarna kan därför inte se ungarna än, säger Karin Mårtensen.

Djurparkens övriga lejon, en hanne, två honor samt två ungar som föddes i somras är dock utomhus som vanligt och kan beskådas av besökarna.

Den här helgen är sista möjligheten under hösten att besöka djurparken. Sedan är parken stängd fram till Lussepromenaden i december.

– Då kanske besökarna kan få se de nyfödda ungarna?

– Ja, om allt går bra. Det vet vi inte än.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons