Läs hela chatten
Tobiaz (kl. 11:55:49): Ser ni ett så minskat vårdbehov att det är möjligt med 300 färre anställda?
Christer Wettervik (kl. 13:01:13): Avsikten är att erbjuda lika mycket vård, men att göra mer i öppenvård och mindre i slutenvård. Som patient skall man kunna alltid få den vård man behöver.
Egon (kl. 12:18:22): Hur mkt kommer trycket att öka på akuten i Borås?
Christer Wettervik (kl. 13:02:44): Antalet patienter som kommer till akuten beräknas öka från med ca 10%, ca 100 till 110. Då är primärvården inte inräknad. Med ett nytt arbetssätt som vi börjat testa är målet att man skall kunna möte en läkare inom 30 minuter.
Dallas (kl. 12:30:40): Hotar en läkarflykt från Skene nu efter ert förslag?
Christer Wettervik (kl. 13:05:26): Det är svårt att säkert veta. Vi har duktiga läkare i Skene och räknar med att de som så önskar kan arbeta vidare inom SÄS. Min uppfattning är att man långsiktigt kan räkna med att det kommer att finnas läkare som vill arbeta med öppenvård på det sätt som utredningen förslår.
Björnen (kl. 12:42:16): Jag efterlyser ett motförslag så att det går och se om det finns andra möjligheter. I en så stor fråga borde man se alternativa möjligheter.
Christer Wettervik (kl. 13:06:04): I utredningen har vi värderat fyra olika huvudalternativ med vardera 2 varianter, dvs. 8 förslag.
Mattias (kl. 12:52:35): Ligger den stora besparingen i att vi som markbor ska uppleva det som jobbigt (5 ggr längre väntetid) att söka oss till Borås och därför avså vård?
Christer Wettervik (kl. 13:10:08): Besparingen utgörs till en del av att vi minskar behovet för våra invånare att ligga på sjukhus; detta sker genom att mera görs på våra mottagningar och i dagsjukvård. Mer än hälften av neddragningen ligger på att vi tar bort kostnader för att ha akutintag och vårdavdelningar på två ställen, s.k. infrastrukturkostnader. Vi uppfattar det som riktigare att ta bort den typen av kostnader; alternativet är att ta bort mera vårdpersonal och vårdplatser och riskera betydande försämringar för våra patienter.
Tobias (kl. 12:54:34): Tycker inte du att detta borde beslutats av styrelsen innan det blev en presskonferens?
Christer Wettervik (kl. 13:12:54): Handläggning är alltid att sjukhuset presenterar ett förslag för styrelsen och att styrelsen sedan tar beslut. Därefter skall styrelsen diskutera med den s.k. beställarnämnden innan något kan verkställas. Förslaget har presenterats för de s.k. presidierna för sjukhusstyrelsen, beställarnämnden och primärvårdens motsvarighet innan det presenterades för allmänheten.
Mattias (kl. 13:01:42): Kommer vårdplaster att flyttas från Skene till Borås då totalt endast 2 avdelningar skall stängas?
Christer Wettervik (kl. 13:14:52): I samtliga diskuterade förslag minskar antalet vårdavdelningar inom SÄS med (motsvarar ca 40 vårdplatser); i det förslag som nu ligger kommer en vårdplatser motsvarande en vårdavdelning att flyttas från Skene till Borås
A81 (kl. 13:04:46): Kan då förstå att man blir orolig för att inte få rätt vård i tid om man måste åka till Borås och trängas med alla andra?
Christer Wettervik (kl. 13:18:59): Jag har stor förståelse för den oro som finns i Mark. Ett sjukhus är en viktig del i ett samhälle och det känns alltid tryggt att ha det nära. Det jag kan lova är att med den vambulanssjukvård vi har skall ingen komma att behöva fara illa. Redan idag körs många patienter direkt till det kompletta akutsjukhuset i Borås. Det gäller olycksfall, patienter som bedöms ha kirurgiska, gynekologiska eller ortopediska sjukdomar, men det gäller också vissa svårt sjuka medicinpatienter som kan behöva det större sjukhuset resurser t.ex. respiratorvård på IVA.
Snö (kl. 13:13:52): Varför motiverar ni neddragningen med att Ulricehamn/Tranemo konsumerar mindre vård? Detta argument förkastades av er på SÄS för flera år sedan!
Christer Wettervik (kl. 13:23:04): Vårdutnyttjandet skilojer mycket mellan olika kommuner i Sjuhärad. De resurser vi får till Sjuhäradsbygden för vård motsvarar den nivå man har i Ulricehamns-Tranemoområdet - det är alltså så att vi för att komma ner till den nivå som våra politiker bestämt måste vi ner till den nivå som finns där. Eftersom vi uppfattar att man får bra vård när man bor det är det vettigaste sättet att göra neddragningen att man reducerar vården där den ligger på en högre nivå, dvs. för dem som bor i Borås, Mark och Svenljunga.
Christer Wettervik (kl. 13:25:31): Satsningen på säker vård är vårt fokus för 2009 och framåt; kan vi komma till rätta med en del av de vårdskador som finns idag så kommer vi att klara vården på ett mycket bra sätt på den nivå som vi nu diskuterar. En halvering av de s.k. vårdrelaterade infektionerna motsvar vården på mer än en halv vårdavdelning.
nicke (kl. 13:16:16): Är det jobbigt att vara ansvarig när alla är arga och upprörda?
Christer Wettervik (kl. 13:27:02): Jag har förståelse för att många är engagerade och ibland riktigt upprörda i en så här viktig fråga. det som kan vara jobbigt är när det blir personliga påhopp eller medvetet missledande påståenden ...
Mathias (kl. 13:16:57): Om jag förstår detta rätt så kommer det att bli ett ökat tryck på vårdavdelningarna på Boråslasarett, skall detta lösas med befintlig bemanning?
Christer Wettervik (kl. 13:28:31): Som jag skrev tidigare reduceras vårdavdelningarna på SÄS med två; sättet att klara detta är poliklinisering och dagvård. Vi arbetar också med att genom ett systematiskt arbetssätt förkorta tiden en patient behöver ligga kvar på sjukhuset.
Snö (kl. 13:17:41): Vårdplatserna i Borås räcker ju inte till i dag. Hur skall detta lösas?
Christer Wettervik (kl. 13:30:42): Jag har berört detta i två föregående svar. Det kommer inte att vara lätt, men det finns mycket som talar för att det skall gå. Ett exempel: det finns idag bevis för att kortare vårdtider vid stroke kombinerat med tidig träning i hemmet ger bättre resultat än om patienten är kvar på sjukhuset längre tid.
Dallas (kl. 13:26:06): Hur kändes det att ge Skene och Mark det här beskedet? Har det varit jobbiga dagar?
Christer Wettervik (kl. 13:32:27): Som jag nämnt tidigare är det alltid jobbigt att lämna denna typ av besked. Vi hade ett lugnt samtal med alla cheferna i Skene. Man förstår varför förslaget ser ut som det gör, men man hade självklart hellre sett en annan lösning
Snö (kl. 13:26:23): Kommer det att bli högre belastning på Kommunernas hemsjukvård och i så fall har en dialog förts med kommunerna?
Christer Wettervik (kl. 13:34:48): I den referensgrupp som vi arbetar med finns också kommunala omsorgschefer med. Man ser fram emot ett ökat samarbete med oss och primärvården kring flera olika patientgrupper, t.ex. multisjuka äldre och strokepatienter. Tanken är ju att god vård och ett väl fungerande samarbete skall vara till fördel för kommunerna, primärvården och SÄS.
morgan (kl. 13:31:49): Häromdagen fick en kollega till mig vänta 8 timmar på akuten.....det säger väl nåt, eller? Hur ska ni bli trovärdiga...
Christer Wettervik (kl. 13:37:16): Det är inte gjort i en handvändning att byta till ett nytt arbetssätt på akuten. Arbetet är på gång. Vi vet från andra sjukhus att det arbetssätt vi nu utformar kan fungera utmärkt. Det är också så att den förändring som planeras i Skene inte skall vara helt genomförd förrän 2012, så vi får arbeta stegvis.
Lars Henningsso (kl. 13:32:39): Beslutet borde innebära större transportbehov än idag. Kommer ambulanssjukvården att förstärkas med avseende på antalet tillgängliga ambulanser?
Christer Wettervik (kl. 13:37:48): Kostnaden för utökad ambulanssjukvård är inräknad i alla kalkyler.
jakob (kl. 13:29:51): Har kan ni egentligen vara så säkra på att vården blir bra även i framtiden, efter alla dessa nedskärningar?
Christer Wettervik (kl. 13:42:06): De förändringar vi nu förslår är möjliga att genomföra utan medicinska risker eller betydande försämringar för våra patienter. Med den samhällsekonomiska situation vi ser framför oss kan de ekonomiska förutsättnignarna komma försämras och då kan det bli nödvändigt att dra ner på vissa delar av vården på ett sätt som medför betydande försämringar: vi kan komma i lägen när ganska drastiska prioriteringar måste göras utifrån de ekonomiska villkoren. Jag har inte uppfattning att det nuvarande förslaget innebär någon sådan försämring.
elin (kl. 13:40:46): blir detta inte sämre? att det blir längre väntetid ?
Christer Wettervik (kl. 13:44:02): Väntetiderna på akuten skall vi klara. I överenskommellsen med beställarnämnde ingår detta som en av flera s.k. målrelaterade ersättningar. SÄS riskerar att bli av med flera miljoner om vi inte hanterar detta och därför är dett ett av de områden vi fokuserar på.
morgan (kl. 13:42:08): Med tanke på proteststormar tidigare, tror du verkligen på allvar att detta är ett politiskt gångbart beslut...
Christer Wettervik (kl. 13:48:16): Det är inte min uppgift att värdera den politiska processen. Vi har mycket goda sakliga argument för det vi förslår. Vi har en lagstifning som säger att vi skall erbjuda Vård på lika villkor. Det kan vara svårt för politikerna att hävda att vårdresurserna inte skall fördelas rättvis. Om alla i Sjuhärad skall få lika god vårdtillgång som den i Mark-Svenljunga måste ca 150 milj kr tillföras SÄS. Som du vet är uppdraget det motsatta - att minska kostnaderna med ett belopp i samma storleksordning.
morgan (kl. 13:47:25): Så du menar på allvar att reslängder på mellan 3-8 mil enkel väg inte är en försämring?
Christer Wettervik (kl. 13:50:42): Reslängderna inom Sjuhärad är inte särskilt långa och många har idag redan dessa avstånd till närmaste sjukhus. Det ur medicinsk synpunkt viktigaste är att det akuta omhändertagandet i ambulansen fungerar och att det sjukhus man kommer till har de resurser som behövs för att ge rätt vård.
Lars (kl. 13:48:08): Redan idag uppfyller inte SÄS vårdgarantin inom många områden. Hur kommer besparingarna att påverka kösituationen?
Christer Wettervik (kl. 13:53:04): Vi har gjort framsteg när det gäller att nå vårdgarantins mål men är inte ända framme. En neddragning som den som nu görs förbättrar inte möjligheten att klara vårdgarantin, men vi är fast beslutna att nå dit. Det finns vissa fördelar md att koncentrera vården för vissa patientgrupper när det krävs att man ökar effektiviteten.
Munk (kl. 13:51:08): Hej. En fråga. Vad heter personerna som ligger bakom idéen, och kan man få ta del utav det underlag som finns?
Christer Wettervik (kl. 13:54:25): Underlaget kommer i sin helhet att vara klart och diariefört i början av december. Då kan alla som vill läsa det. Det framgår där vilka som ingått i utredningsgruppen på ca 12 personer.
nils66 (kl. 13:46:12): styrelser, beställarnämnder, sjukvårdschefer... vem/vilka är det som bestämmer om det här egentligen?
Christer Wettervik (kl. 13:56:27): Vem som bestämmer - det är olika för olika frågor. Vårdplatsantal t.ex kan bestämmas av sjukhusledningen, medan frågan om vilka utbudspunkter som skall finnas t. ex. var det finns akutintag och vårdplatser i sista hand bestäms av beställarnämnden.
Ingemar (kl. 13:56:13): Ang väntetiden på akuten i Boråp. Du har nog inte många kompisar utom Ingela Tuvegran i så fall som ens tror att väntetid blir kort på akuten i Borås
Christer Wettervik (kl. 13:58:06): Arbetet med väntetiderna på akuten drivs av våra chefer där tillsammans med bl.a. logistiker. Den arbetsgrupp som finns har uppfattningen att det för svensk sjukvård mycket högt satta målet är möjligt.
Christer Wettervik (kl. 13:58:58): Tack för alla intressanta frågor. Jag hoppas att jag lyckats besvara de flesta på ett begripligt sätt.